2. George Orwell - Ferma animalelor: atat acest titlu cat si 1984 au fost interzise in tot spatiul aflat sub influenta sovietica, circuland in samizdat sau, uneori, sub forma unor editii straine introduse de cititori curajosi, care treceau din mana in mana, erau copiate si (mai tarziu) xeroxate, si simpla detinere a uneia dintre carti putea insemna o condamnare.
3. James Joyce - Ulise: ars dupa ce era confiscat de autoritatile vamale in Irlanda, in Anglia, in Canada, in SUA, interzis pentru imoralitate, controversat, atacat cu violenta, totul dupa ce o editura isi asumase riscul de a publica in sfarsit unul dintre cele mai importante si comentate romane din toate timpurile.
4. J.K. Rowling - Seria Harry Potter: autoarea uneia dintre cele mai populare serii de carti pentru copii din toate timpurile a fost acuzata adesea de diverse organizatii si grupuri religioase ca promoveaza ocultismul si vrajitoria, iar volumele au fost adesea excluse de pe lista de lecturi scolare, din biblioteci si chiar au fost distruse. Rowling a reactionat cu umor, afirmand ca este o onoare pentru ea sa se gaseasca pe lista cartilor interzise.
5. Vladimir Nabokov - Lolita: interzisa in Marea Britanie pana in 1959, cand publicarea ei indelung amanata a starnit un imens scandal, acuzata de obscenitate si confiscata de agenti de politie prea zelosi din librarii si chioscuri, aparuta in premiera in 1955 la Paris sub egida unei edituri controversate pe atunci, Lolita continua si astazi sa starneasca destule comentarii negative, chiar daca este considerat unul dintre cele mai importante romane ale secolului XX.
6. Erich Maria Remarque - Nimic nou pe frontul de vest: publicat in 1929 si vandut in peste un milion de exemplare in doar un an, tradus si ecranizat in scurta vreme, poate cel mai cunoscut roman despre Primul Razboi Mondial avea sa fie interzis in regimul nazist, autorul fiind acuzat ca aduce prejudicii poporului german si prezinta armata intr-o lumina negativa. Remarque a parasit din fericire Germania in 1932, stabilindu-se in Elvetia, si un an mai tarziu cartile sale erau arse public de noul regim.
7. Salman Rushdie - Versetele satanice: un autor condamnat la moarte pentru ca a insultat Islamul, o carte ce pare ca starneste proteste violente sau cel putin este primita cu reticenta indiferent de tara unde este tradusa, a fost arsa, interzisa, eliminata din lista de achizitii pentru biblioteci si imposibil de gasit legal in tari ca Iran, India sau Pakistan.
8. Lewis Carroll - Alice in Tara Minunilor: una dintre cartile pentru copii ce par a nu lipsi din nicio biblioteca, si totusi in anii '30, in provincia chineza Hunan, cartea lui Lewis Carroll era interzisa dintr-un motiv aparent surprinzator. Motivatia oficiala era ca in paginile sale apareau animale vorbitoare, ceea ce le-ar fi pus la acelasi nivel cu oamenii, fapt inadmisibil. Si nu a fost singurul loc sau singura ocazie cand Alice a trebuit sa se confrunte si cu cenzura, nu doar cu personaje fantastice.
9. Boris Pasternak - Doctor Jivago: o carte interzisa in Uniunea Sovietica pana in... 1988, asa ca nu intamplator autorul a fost nevoit sa refuze in 1958 Premiul Nobel pentru Literatura, dupa ce in prima instanta il acceptase.
10. Harriet Beecher Stowe - Coliba unchiului Tom: poate parea fireasca astazi interzicerea cartii in statele sudiste, in timpul Razboiului de Secesiune, dar la jumatatea secolului al XIX-lea cartea avea aceeasi soarta si in Rusia tarista, motivatia oficiala fiind ca sustine un egalitarism suspect, si ca incearca sa submineze idealurile religioase ale tarii.
Foto: wikipedia.org, alexanderrarebooks.com,