Cei prezenti la lansare, parlamentari, sefi de institutii, sefi din administratia publica locala, politicieni si reprezentanti ai altor domenii de activitate au fost luati prin surpindere de ordinele date de Marius Rogojinschi, costumat in cadru militar. Sala de marmura a teatrului a fost transformata cu ajutorul unor fascicule luminoase, iar cei prezenti au facut cunostinta cu planul operational "America OneĀ.
Despre carte s-a vorbit numai la superlativ si nu din complezenta. Aprecierile au venit din partea unor editori si cunoscatori ai genului. Directorul Editurii Tritonic, Bogdan Hrib, editura la care cartea a vazut lumina tiparului, a reamintit ca "America OneĀ a fost lansata la Targul de carte "GaudeamusĀ si a beneficiat numai de cronici favorabile. "Editura Tritonic a venit cumva in intampinarea dorintei domnului Lazar de a-si vedea acest plan dus la bun sfarsit. Avem o colectie de SF, iar domnul Lazar este intr-o companie foarte placuta. are o mare problema, autorul spune ca este un roman SF si-l respect pentru aceasta optiune. Eu cred ca este un foarte foarte bun thrilller. Acel George Lazar de pe coperta poate fi citit si in engleza. Citindu-l veti vedea ca este la fel de bun sau mai bun decat orice alta carte tradusa. Nu este tradusa, este scrisa de un autor romanĀ, a declarat Bogdan Hrib.
"Este o carte incantatoareĀ
Mugur Cornila, directorul librariei virtuale "ImaginastoreĀ a declarat ca autorii de SF din Romania se impart in trei categorii. "In SF sunt autori care scriu pentru posteritate, pentru prieteni, si George Lazar. El scrie pentru piata. Am fost surprins ca dupa aproape 30 de ani de SF sa citesc un manuscris care se adreseaza pietei si nu se adreseaza vecinului, colegilor sau prietenilor. Sunt convins 99% ca acest roman poate fi publicat cu succes in America si poate fi ecranizat. In general scriitorii de SF isi construiesc niste proiecte cu un orizont finit care-i impiedica sa dezvolte proiecte mari. este al doilea proiect care are un tel foarte inaltĀ, a mentionat Mugur Cornila.
In opinia consilierului Val Guraliuc, cartea a starnit un real interes si se prefigureaza a fi cartea anului in genul thriller - SF deoarece se incadreaza perfect in canoanele genului. "Este o constructie literara perfect echilibrata, dovada a unui exercitiu literar de lunga durata, cu foarte bune acumulari ale istoriei literare de gen. America One este perfect ecranizabila. Nu ma indoiesc de acest lucru si poate ca o traducere intr-o limba de circulatie va crea si o oportunitate in acest domeniuĀ, a declarat Val Guraliuc. Aratand ca "America OneĀ este un bestseller in Romania, Catalin Moraru, redactorul sef al cotidianului Monitorul, si-a exprimat convingerea ca romanul va fi apreciat intr-un mod similar in America, dupa care va urma ecranizarea. In aceeasi nota a vorbit si Marius Rogojinschi, care a apreciat capacitatea autorului de a organiza amanuntele unei lumi astfel incat veridicul sa ne fie aproape la tot pasul si sa ne inconjuram de un univers care devine familiar. "Ceea ce este de remarcat este cultura tehnica, profesionala a autorului si cultura literara nu numai de gen. In ansamblu este o carte incantatoare pentru cei care iubesc genul, o carte care, fereasca Dumnezeu, intr-un anumit context sau intr-un anumit moment, ar putera deveni realitate. E bine sa ramana in stadiul de exercitiu minunat de fantezieĀ, a afirmat Marius Rogojinschi.
Autorul are in plan inca un roman
Autorul a lucrat la carte aproximativ un an si jumatate si are deja in plan urmatorul roman. Dorinta sa este ca romanul sa ajunga in America, sa fie tradus si transpus pe ecran, asa dupa cum au prezis cei care l-au prezentat. Impresionat de modul in care a fost regizata lansarea, George Lazar a afirmat ca apartia cartii l-a facut sa incerce sentimente asemanatoare celor traite de o mama atunci cand aduce pe lume un copil. "Cea de a doua carte va merge mai repede deoarece stiu ce am de facutĀ, a concluzionat autorul
"O investitie buna pentru fanii genuluiĀ
Lansata la Bucuresti saptamana trecuta, la targul de carte Gaudeamus, romanul directorului Monitorului, George Lazar, aflat in mai putin obisnuita postura de romancier, a adunat recenzii favorabile.
Thriller made in Romania
Thriller made in Romania care - urmeaza un elogiu! - pare tradus din engleza. Lazar si-a facut bine treaba scriind acest political fiction, o extrapolare pe termen mediu a istoriei actuale. Actiunea se petrece prin 2051, cand, in urma unor dramatice schimbari climaterice, Europa (acum Autarhia) si Statele Unite s-au transformat in regimuri fasciste si au regresat semnificativ dpdv tehnic & industrial. Are un final cam prea diabetic pentru gustul meu, dar e o investitie buna pentru fanii genului.
de Mihai Iovanel, Gandul
"Thriller profesionistĀ
Notabil e ca la aceasta editie au iesit primele doua thrillere profesioniste cu autori romani aparute dupa 1989 - George Lazar, cu "America OneĀ (Tritonic), si Adrian Onciu, cu "Cercul KaganĀ (RAO).
de Robert Balan, Gandul,
Incalzirea globala in carti
Ce ziceti de un autor roman de ISTORIE ALTERNATIVA?! Sau de thrillere? Un thriller super captivant cu actiunea in 2051...O Europa unita sub o dictatura...O America partial sub apele oceanelor...Un Est salbatic...O iubire peste Atlantic si peste straturi sociale...
Oameni sufletisti si oameni fara mila...Aventuri bine scrise. Un thriller de cea mai buna calitate! Eu am citit-o intr-o noapte!
A propos, sa nu va asteptati la chestiuni adanci, filozofice, angoasante si metaforice! Repet: Este un thriller bun!
Bogdan Hrib,
director editura Tritonic