inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Roma, orasul etern

0 Comentarii

Orasul etern, pret de secole centrul lumii, astazi in continuare unul dintre orasele care fascineaza si atrag de la o generatie la alta noi si noi calatori care isi doresc sa descopere misterele, faima, monumentele si bogatiile de aici. Un veritabil si colosal muzeu in aer liber, cu o arhitectura indescriptibila, nenumarate muzee si opere de arta de o valoare ce nu poate fi imaginata, amestec de influente si elemente medievale, republicane, crestine, renascentiste, moderne, locul unde mari maestri ai artei au realizat unele dintre capodoperele care le-au adus faima, Roma este si un oras cu dramele si infrangerile sale, care a ramas insa un centru de putere si influenta.


 


Un centru cultural si artistic major, un exemplu de univers arhitectural incredibil de variat, un loc unde vechiul imperiu roman a lasat numeroase cladiri si constructii, un loc important si pentru lumea crestina. Obiectivele sunt nenumarate : Fanta Trevi, Piazza del Popolo, Pantheonul, Colosseumul, Piazza Navona, Vaticanul, muzeele de tot felul. La mica distanta de oras se gaseste si Ostia, vechiul port al Romei, unde puteti petrece macar o zi descoperind ruinele vechilor bai romane, pietele si templete, magazinele, localurile, locuintele, imaginandu-va cum erau toate acestea cu milenii in urma.


 


colosseum


 


Obiective, atractii, secrete


 


Basilica San Pietro : cea mai mare biserica din lume, o structura veche, magnifica, un mic muzeu de arta, aici putand fi admirata una dintre capodoperele lui Michelangelo, Pieta, alaturi de alte lucrari deosebite. Tot aici se gaseste turnul care duce la domul lui Michelangelo, precum si mormintele subterane ale fostilor papi. Din observatorul domului privelistea este spectaculoasa.


 


Colosseumul : unul dintre cele mai populare monumente istorice din Europa, atragand potrivit estimarilor cei mai multi turisti in fiecare an. De dimensiuni deloc neglijabile - aproape 50 m inaltime si 185 pe 155 m suprafata, vechiul amfiteatru era folosit in trecut pentru luptele de gladiatori si alte spectacole foarte in voga in vremea imperiului roman. Putand primi peste 55.000 de spectatori, ce intrau printr-una dintre cele opt porti, este un amestec de stiluri antice, cu elemente corintiene si dorice.


 


Fantana Trevi : celebra pentru scena din filmulLa Dolce Vita,Fantanta Trevi este unul dintre cele mai vizitate locuri din Roma, si adesea aici se strang zeci si chiar sute de oameni. Legenda spune ca cei care vor arunca un banut in Fantana Trevi vor reveni cu siguranta la Roma. Acesta a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale arhitectural Salvi, care a construit fantana in vremea lui Clement XII, in fata unui frumos palat, decorand-o apoi cu statui si sculpturi realizate de mai mult elevi din scoala celebrului Bernini.


 


Muzeul Barracco : in 1902, spre surprinderea multora, Giovanni Barracco decidea sa doneze vasta sa colectie de arta orasului Roma, impreuna cu cladirea pe care o transformase in muzeu. In 1948 colectia Barracco a fost mutata in cladirea actuala, fiind remarcabila mai ales datorita sectiunilor de sculptura, mai ales cea de sculptura romana.


 


Galleria Nazionale d'Arte Moderna : gazduita de Palazzo delle Belle Arti, galeria are cea mai bogata colectie de arta italiana de secol XIX - XX, de la Balla si Morandi la Pirandello, Carra, De Pisis, Fontana, Burri, Mastroiani, etc, alaturi de lucrari ale altor maestri europeni, precum Cezanne sau Kandinsky.


 


Domus Aurea : dupa ce marele incendiu din anul 64 distrusese mai de jumatate din oras, Nero s-a decis sa ridice in locul devastat de flacari un palat complex si extravagant, un proiect complicat si foarte costisitor - Domus Aurea / Palatul de aur. Era de fapt un complex de palate si gradini, imbinare de atmosfera relaxata, rurala, si viata trepidanta a orasului. Se spune ca in final Domus Aurea ocupa atat de mult spatiu, incat succesorii nu Nero au fost nevoiti sa demoleze parti importante din structura initiala.


 


Circus Maximus : un loc avand o reputatie sumbra, aici aveau loc in jurul anului 600 primele meciuri de box si curse de care, inca din epoca etruscilor. In vremea romanilor sporturile si-au pastrat popularitatea, iar Circus Maximus a fost extins in cateva randuri, devenind un stadion urias, care gazduia spectacole diverse. Dar a fost si locul unde au fost martirizati multi dintre primii crestini. Astazi nu se pastreaza aproape nimic din stadionul original, dar locul isi pastreaza legenda.


 


Piata lui Traian : unul dintre cele mai reusit si bine pastrate exemple de arhitectura urbana romana, a fost amenajata in anii 107 - 110, si astazi aici puteti gasi depozite, cateva magazine, cladiri de birouri. In trecut era una dintre pietele importante, aici gasindu-se adesea tesaturi, mirodenii si mancaruri rare.


Il Gesu : biserica iezuita celebra, ridicata in anii 1568 - 1575 in stil baroc, avea sa fie imitata si reprodusa in arhitectura multor altor biserici iezuite din toata lumea. Interesanta in interior mai ales pentru frescele bogate si obiectele de cult.


Muzeul National al Pastelor : la mica distanta de Fantana Trevi se gaseste si acest muzeu potrivit pentru Roma, unde vizitatorii pot vedea nu doar tot felul de paste, de forme diverse, ci pot afla totul despre istoria pastelor, retete, productie, pot vedea vechile unelte si masinarii.


 


Pantheonul : domul de peste 40 de metri inaltime este un alt obiectiv ce nu trebuie ratat, iar pana in 1436 a fost cel mai mare dom din lume. Astazi, cu o vechime de peste 1800 de ani, este un reper si o marturie a fortei si frumusetii vechiului imperiu roman, fiind situat chiar in centrul istoric al orasului, Piazza del Rotonda. De jur imprejur pot fi gasite cafenele, mici magazine, dar si tarabele vanzatorilor stradali.


 


Muzeele Vatican : ansamblu de muzee de arta, celebru in intreaga lume, reunind una dintre cele mai valoroase colectii, cu sute de mii de opere de arta. Nu putin curatori si experti considera ca este cea mai important colectie de arta din lume. Aici puteti vizita celebra Capela Sixtina, Muzeul Egiptean, Pinacoteca Vaticanului (deschisa in 1932), Muzeul de Etnologie, Muzeul de Istorie, pentru a mentiona doar cateva.


 


Sant'Ignazio : importanta biserica, celebra pentru domul sau fals, pictat de Andrea Pozzo folosind tehnici trompe l'oeil pe acoperisul perfect plat. Solutia a fost gasit in urma plangerii facute de locuitorii din cartier, care nu doreau ca un dom de biserica sa le umbreasca locuintele. Asa ca solutia, inspirat aleasa de artist, avea sa aduca un plus de celebritate locului.


 


Muzeul Civilizatiei Romane : un alt obiectiv ce nu trebuie trecut cu vederea, Museo della Civilta Romana este unul dintre cele mai interesante din oras, avand nu mia putin de 59 de sectiuni, fiecare dedicata unui aspect apare din istoria civilizatiei romane. De al hainele la mesele bogate, de la stratificarea sociala la rolul artelor in viata orasului, de la politica la viata de familie, totul este prezentat aici cu lux de amanunte. Cel mai bun loc pentru cei care isi doresc sa se familiarizeze cu vechea Roma.


 


Villa Borghese : cei care s-au plictisit de muzee, galerii si monumente pot vizita Villa Borghese, cel mai mare parc din oras, ce gazduieste si gradina zoologica, dar si fantani, lacuri, temple, statui..


 


Baile Caracalla : construita in 212 - 219 aceasta a fost una dintre cele mai mari bai publice ale vechii Rome, complexul fiind initial decorat cu mozaicuri complicate si frumoase statui, prea putine insa pastrandu-se si astazi. Cu o suprafata generoasa - potrivit estimarilor aproximativ 1700 de oameni putea face baie aici - ruinele fostelor bai raman un obiectiv interesant.


 


Forum Romanum : acest nume reuneste toate monumentele din zona delimitata de Capitol, Colosseum si Palatine - Arcul de Triumf, Basilica Maxentius, Templul lui Antonino si Faustina, Templul lui Saturn, pentru a mentiona doar cateva monumente antice. Forumul, altadata "inima" orasului, a fost initial o piata deschisa, loc de comert, intalnire, promenada si manifestari.


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline