2. Roma nu a fost prima, ci a treia capitala a Italiei, dupa Torino (1861-1865) si Florenta (1865-1871). Dar inainte de unificarea tarii Roma a fost capitala regatului, a Republicii si apoi a Imperiului, a Statelor Papale, pentru ca ulterior sa devina capitala Republicii italiene.
3. Vizitand Roma, veti intalni adesea (si nu doar pe suveniruri) un acronim care poate initial sa para bizar: SPQR. Este de fapt acronimul pentru Senatus Populusque Romanus (Senatul si poporul roman), candva semnatura oficiala guvernamentala, ce putea fi intalnita pe monede, la sfarsitul documentelor publice, pe documente, in literatura antica, etc. O veti gasi astazi si pe stema orasului, dar si pe multe dintre edificiile publice din capitala Italiei.
4. Aici veti gasi aproximativ 900 de biserici, multe dintre ele avand in interior picturi si fresce ale unor dintre cei mai mari artisti ai epocii, patru bazilici papale, una dintre ele fiind cea mai mare biserica din lume – Basilica San Pietro.
5. Roma continua sa fascineze si sa atraga vizitatori veniti din toate colturile lumii, si stim multe despre istoria orasului, insa putem vizita mult prea putin din vechea capitala. Daca astazi Colloseumul, Forumul, Panteonul si altele pot fi vazute in fiecare zi, cercetatorii estimeaza ca sub Roma de astazi se gaseste mare parte din orasul de altadata. Si cum peste vechile constructii, drumuri, case, magazine, piete si fortificatii au fost ridicate cladiri moderne, cu siguranta majoritatea lor nu vor putea fi excavate niciodata. Aproximativ 90 la suta din Roma de altadata este ingropata la circa 10-12 metri, si isi va pastra secretele si frumusetea pentru totdeauna.
6. Daca Roma este capitala Italiei si una dintre cele mai populare destinatii turistice europene, tot aici veti gasi si micul stat Vatican, asa ca ati putea spune ca Roma este tehnic capitala a doua state. Dupa o vizita la Basilica San Pietro sau Muzeele Vaticanului puteti continua calatoria cu o vizita la Castelul Sant’Angelo, aflat la o distanta nu foarte mare, o impresionanta fortareata de o eleganta clasica, unde veti gasi un muzeu interesant si o legenda istorica pe masura.
7. Simbolul orasului a fost si a ramas Colloseum-ul, si chiar astazi continua sa impresioneze, desi este departe de stralucirea de odinioara, cu toata cruda sa istorie. Insa cel mai mare stadion pentru intreceri si cursele de care a fost Circus Maximus, construit in secolul VI I.d.Hr. si ulterior extins, astfel ca ajunsese sa gazduiasca pana la un sfert de milion de spectatori in zilele in care concurau cei mai indragiti campioni. Ruinele ce pot fi vazute astazi ne ajuta sa ne imaginam cum ar fi aratat Circus Maximus atunci cand era plin de oameni, si din fericire veti gasi usor online sau in magazinele de suveniruri imagini in care este reconstituit.
8. Pe langa muzeele cele mai cunoscute si des vizitate, Roma are si o serie de muzee prea putin cunoscute, mai mici, mai putin obisnuite, fie ca este vorba de cel dedicat delicioaselor paste si rolului jucat in istoria orasului si a tarii, de Muzeul Purgatoriului, de cel al jocurilor video (de la primele creatii de gen la cele moderne) sau de cel unde puteti descoperi mai multe despre micile, zgomotoasele si atat de popularele Vespa.
9. Pentru cei care vor sa descopere un obiectiv inedit o alegere ar fi muzeul si cripta de la biserica Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, unde vizitatorii pot sa descopere intr-o expozitie permanenta istoria ordinului calugarilor capucini. Obiecte de cult, carti, arta, dar si un tablou mai putin cunoscut de Caravaggio, infatisandu-l pe Sfantul Francisc adancit in rugaciune. Dupa salile elegantului muzeu, vizitatorii pot descoperi principala atractie a bisericii, o serie de mici capele in care ornamentele sunt realizate din osemintele a mii de calugari capucini, asezate in diverse forme decorative, ca o meditatie asupra mortii si conditiei umane.
10. Iar pentru cei pasionati de film si cu atat mai mult de cinematografia italiana Studiourile Cinecitta sunt o destinatie obligatorie. Cu o impresionanta suprafata, construite in anii 30 ai secolului trecut, aici au lucrat regizori ca Federico Fellini (are si o sectiune speciala in muzeul deschis la Cinecitta), Roberto Rossellini, Luchino Visconti, Sergio Leone, Martin Scorsese si multi altii, si peste 3000 de pelicule au fost turnate aici. Veti putea vizita muzeul de la Cinecitta, surprinzator de modern si proaspat, cu proiectii, obiecte de recuzita, o galerie de costume purtate in filme celebre, inclusiv un “saloon” din popularele filme western, dar si numeroase surprize.
Foto: artline.ro