Palazzo Altemps
Palatul renascentist si-a primit numele in secolul XVI, dupa un cardinal austriac care l-a cumparat. Se spune ca ar fi unul dintre cele mai bine tinute secrete ale Romei. Muzeul a fost organizat dupa anul 1997, si adaposteste astazi o impresionanta colectie de sculpturi clasice. O deosebita virtuozitate artistica prezinta un sarcofag din secolul III, realizat dintr-un singur bloc de piatra, care infatiseaza inclestarea dintre trupele romane si cele ale ostrogotilor.
Studiourile CineCittà
Benito Mussolini a pus bazele studiourilor CineCitta in anul 1937 manat de credinta in puterea cinematografiei. Nu multi stiu ca “Orasul Filmului” a deschis recent portile publicului. Daca ai drum spre Roma te poti abate pana la locatia in care au vazut lumina cinematografelor filme celebre, precum:Cassanova, Cleopatra, It was one time, The brothers Grimm & the enchating witch si altele. Camera costumelor prezinta unele creatii purtate de actori ca Audrey Hepburn, Elisabeth Taylor, Rusell Crowe sau Leonardo Di Caprio.
Maxxi, Muzeul National al Artelor secolului XXI
Acoperind o suprafata de peste 27,000 metri patrati, Maxxi reprezinta primul muzeu italian dedicat in intregime artei contemporane. Obiectivul inaugurat in 2010 se gaseste in cartierul Flaminio, in partea nordica a orasului. Vizitatorii care doresc sa isi croiasca drum prin el sunt nevoiti sa strabata un labirint de poduri si rampe. Colectiile permanente includ lucrari ale unor artisti precum pictorul Francesco Clemente din Neapoli sau sculptorul Anish Kapoor.
Auditorium Parco della Musica
Impreuna cu Muzeul Maxxi, Auditorium intruchipeaza noua renastere culturala a Romei. Arhitectul Renzo Piano si-a comparat opera cu o “fabrica de cultura”, adapostind trei sali pentru concerte cu 700-2,800 locuri. Incaperile sunt legate printr-un foaier care joaca rol de spatiu expozitional. Auditorium mai are sali de concerte in aer liber, sali de expozitie, o librarie tematica, restaurante si un muzeu al instrumentelor muzicale. Daca mergeti la Roma, e pacat sa nu vizitati si acest complex muzical impresionant. Daca vreti sa ascultati sunetul instrumentelor expuse, puteti sa faceti acest lucru la pretul de 2 euro.
Ostia Antica
Turistii care pleaca in calatorie spre vechiul Pompei se intorc adesea dezamagiti de neglijenta si dezordinea intalnita aici. Situat la mai putin de 30 km de Roma, Ostia Antica ofera o experienta mult mai agreabila si instructiva. Acesta a fost orasul-port care a deservit capitala celui mai mare imperiu al Europei. Ostia Antica conserva unele mozaicuri si fresce conservate nasteptat de bine.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro