2. In 1963 primul single Rolling Stones aparea la casa de discuri Decca. Aceeasi casa de discuri care prin Dick Row, directorul artistic, ii refuzase pe cei de la The Beatles.
3. Cand au cantat la Copacabana, in februarie 2006, nici chiar cei de la The Rolling Stones nu s-ar fi asteptat sa dobandeasca un succes remarcabil care ii incadra in topul concertelor cu cel mai numeros public. Potrivit presei si organizatorilor i-au ascultat aproximativ... un milion si jumatate de fani.
4. Cum a fost ales numele trupei? Potrivit lui Keith Richards sursa de inspiratie a fost un disc al unui dintre muzicienii lor preferati, Muddy Waters. Una dintre piese era "Rollin' Stone Blues", si de aici s-a ajuns la The Rolling Stones.
5. Producatorii filmului A Clockwork Orange s-au gandit la un moment dat sa ii propuna lui Mick Jagger rolul principal, dar din pacate (sau din fericire) ideea a fost repede abandonata.
6. In 1970 era lansat un documentar esential pentru The Rolling Stones, Gimme Shelter (titlul unei piese de pe albumul din 1969 Let It Bleed). Regizat de Albert Maysles, David Maysles si Charlotte Zwerin, era cronica in imagini a ultimei parti a turneului american din 1969, si avea sa fie prezentat la Festivalul de film de la Cannes, in 1971, fara a fi inscris in competitie. Pacat, pentru ca impactul asupra publicului, fie ca era vorba de fani fie pur si simplu de pasionati de muzica a fost imens. Dar se stie mai putin ca printre cameramani se numara un viitor regizor legendar - George Lucas.
7. De altfel Martin Scorsese este si el un fan al trupei, folosind piesa Gimme Shelter in patru dintre filmele sale.
8. Chiar daca fanii au fost atunci entuziasmati de experimente si ineditul pieselor, iar noile generatii de ascultatori Stones redescopera vechile albume de la an la an, membrii trupei nu sunt foarte entuziasti cand vine vorba de perioada lor "psihedelica". Chiar dimpotriva, iar Jagger este unul dintre cei mai critici, afirmand adesea ca atunci aveau la dispozitie prea mult timp liber. Si prea multe droguri.
9. Intre The Beatles si The Rolling Stones a existat mereu o rivalitate recunoscuta si creativa, chiar daca micile tensiuni si intepaturi nu lipseau. Dar practic ambele trupe au fost motivate de la un album la altul, desi Fab Four le reprosau "rivalilor", mai mult sau mai putin serios, ca nu fac decat sa ii imite. Strategie de marketing sau admiratie reciproca, oricum a functionat.
10. Coperta albumului Sticky Fingers poarta semnatura lui Andy Warhol. Sunt voci care sustin si astazi ca tot el ar fi creat si legendarul logo, dar este, spun specialistii in istoria The Stones, putin probabil.
11. Brian Jones a jucat un rol esential in primii ani ai trupei. In 1963, cand formatia a dat un legendar concert la Marquee Club din Londra (locul unde aveau sa cante nenumarate alte trupe de legenda), a fost trecuta pe afis ca "Brian Jones and Mick Jagger and the Rolling Stones".
12. Bill Wyman, basistul formulei originale The Stones, declara adesea ca si-ar fi dorit mai curand sa devina bibliotecar decat star rock. Aceasta pasiune l-a facut sa joace rolul semi-oficial de arhivist al trupei in perioada in care a cantat alaturi de The Rolling Stones, un arhivist dedicat si foarte meticulos.
Foto: wikipedia.org, billboard.com, mojo4music.com,