Rogier van der Weyden
Rogier van der Weyden s-a nascut aproximativ in anul 1399 sau 1400 la Tournai. Este unul dintre cei mai cunoscuti pictori ai Evului Mediu. A murit la data de 18 iunie 1464 la Bruxelles.
Se cunosc foarte putine aspecte si evenimente ale vietii profesionale si personale ale pictorului. Sursele de arhiva din Tournai au fost complet distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar au fost partial transcrise in secolul 19 si inceputul secolului 20, acest lucru ducand la interpretari diferite.
Numele adevarat al pictorului este Roger de la Pasture. La varsta de 26 de ani s-a casatorit cu Elisabeth Goffaert, fiica unui croitor din Bruxelles, impreuna cu care a avut patru copii. Si-a inceput cariera artistica in atelierul pictorului Robert Campin, cel mai cunoscut pictor din Tournai. Din 1432 Weyden lucreaza ca artist independent, devenind pictorul oficial al orasului Bruxelles, pictand opera „Coborarea lui Hristos de pe cruce” intre anii 1434-1435. La acea vreme era deja un pictor foarte cunoscut si apreciat, mai ales dupa realizarea ilustratiilor despre „Pildele adevarului” pentru sala consiliului primariei din Bruxelles.
In 1436 si-a schimbat numele din limba franceza in format olandez, devenind "van der Weyden". Pictorul primeste multe comenzi din partea nobililor orasului, precum realizarea si decorarea altarelor de biserici si manastiri. Printre aceste personalitati se numara principele Filip al III-lea de Burgundia, Nicolas Rolin - cancelar al Burgundiei si episcopul Jean Chevrot. In 1445 Weyden primeste o comanda din partea cancelarului Rolin pentru realizarea „Judecatii de Apoi” destinata unui spital.
In 1450 pictorul calatoreste la Roma, unde studiaza numeroase opere de arta, fiind puternic influentat de stilul pictorului Fra Angelico. Reantors la Bruxelles in 1452, picteaza -”Tripticul Braque”, iar peste un an realizeaza „Cele sapte sacramente”. Datorita faptului ca primeste din ce in ce mai multe comenzi, Weyden isi deschide un atelier de pictura.
Tablouri celebre: „Portret de femeie tanara”, „Madona cu pruncul”, „Buna vestire”, „Coborarea de pe cruce”, „Sfanta familie”, „Jelirea”, “Tripticul Rastignirea”, „Judecata de Apoi”, „Punerea in mormant”, ”Tripticul Braque”, ”Altarul Cele sapte taine bisericesti”. Multe dintre lucrarile sale cele mai importante au fost distruse in timpul secolului al 17-lea.
A.I.
editor artline.ro