' Intr-o lume in care imaginea este totul, eticheta de "muzician gay" mai poate afecta carierele si vietile starurilor rock?
' Cariera trupei pe care o conducea Pinnik s-a prabusit brusc cand a recunoscut public ca e atras de barbati.
' Rockerii au devenit in general mai putin timizi in a declara ca nu sunt chiar heterosexuali, avand totusi atitudini destul de variate.
In cateva interviuri recente, starul pop in ascensiune Mika (ati auzit probabil single-ul "Grace Kelly" la radio) a refuzat sa dezvaluie publicului daca este gay, bi sau heterosexual : subiectul multor speculatii in presa britanica de divertisment. "Nu vorbesc niciodata despre nimic care are de-a face cu sexualitatea mea. Nu cred ca e cazul. Oamenii ma intreaba mereu asta. Dar eu chiar nu vad ce rost are. Pentru a reusi ca muzician, am trecut sub tacere anumite aspecte din viata mea, si acesta este unul dintre ele, mai ales cat timp sunt la inceputul carierei", a declarat Mika intr-un interviu. In acelasi timp, prin versuri, stil si declaratii, Mika incearca sa-si apropie fanii gay.
Pozitia acestuia a starnit o multime de reactii, si negative, si pozitive, din partea fanilor si criticilor, reaprinzand interesul fata de alegerea muzicienilor de a-si dezvalui sau nu orientarea sexuala. Se pune, de asemenea, din nou intrebarea daca, intr-o lume in care imaginea este totul, eticheta de "muzician gay" mai poate afecta carierele si vietile starurilor rock. Sau este reticenta unora de a declara ca nu sunt tocmai hetero doar o strategie de marketing calculata la rece?
Pentru a pune aceste intrebari intr-un context, site-ul AfterElton.com face o retrospectiva a modului in care starurile pop-rock s-au descurcat in chestiunea asumarii publice a orientarii sexuale, dincolo de exemple notorii precum George Michael, Freddy Mercury sau Elton John. De la Judas Priest la solistii trupelor Placebo sau Block Party, rockerii au devenit in general mai putin timizi in a declara ca nu sunt chiar heterosexuali, avand totusi atitudini destul de variate.
Judas Priest e gay si metalist, dar activist nu
Idolul heavy-metal Rob Halford, solistul trupei britanice Judas Priest, si-a facut coming-out-ul (a declarat ca e gay) in 1998. "Sunt absolut convins ca mi-ar fi fost mult mai greu sa fac asta in anii ‘70 sau ‘80", a declarat el pentru revista Decibel in 2006. "Eram constient de dezastrul care s-ar fi putut intampla in urma reactiei unora dintre fani, a caselor de productie si a mass-media, si m-am gandit mai ales la colegii mei din trupa." Desi nu se considera un activist, Halford a pus fara indoiala pe ganduri o cultura muzicala hipermasculina care nu prea ii are la inima pe gay. La concertul Ozzfest din 2004, mii de fani au tipat fiecare vers alaturi de Judas Priest, fara ca cineva sa aiba ceva de zis despre sexualitatea lui Halford.
Nici mai tanarul Doug Pinnik, solistul si basistul trupei de power-pop/rock crestin King’s X, nu si-a propus sa faca lumea un loc mai primitor pentru gay. Cariera trupei pe care o conducea s-a prabusit cand Pinnik a recunoscut public ca e atras de barbati, in 1998, fanii rockului crestin fiind revoltati de acest lucru. Cu toate acestea, Pinnik declara: "N-am de gand sa merg pe strada la parada gay. Nu-mi pasa de treaba asta. Am un triunghi roz pe basul meu, dar asta numai pentru ca cei mai multi heterosexuali oricum nu stiu ce inseamna. Iar daca cineva se prinde, foarte bine, pot sa intalnesc pe cineva care simte ca si mine".
Michael Stipe a spus-o
pana la urma
Solistul R.E.M., Michael Stipe, a spus pentru prima oara public ca e gay in 2001. "Nu sunt genul de persoana care considera chestia asta un lucru foarte privat, dar m-am vazut nevoit sa fiu las", a declarat Stipe revistei Time. Nici Michael Stipe, nici R.E.M. n-au prea avut de suferit in urma acestui fapt, criticii si fanii continuand sa sprijine trupa.
Stipe isi explica acest lucru astfel: "Nu am fost niciodata fotografiat la brat cu o femeie, prefacandu-ma ca sunt ceva ce nu sunt. Am fost mereu foarte sincer si foarte deschis cu oamenii din jurul meu. Dar fata de public ceea ce simteam era ceva de genul 'Daca voi nu v-ati prins, eu n-o sa va spun. Nu prea e treaba voastra oricum'". Din punct de vedere artistic, Stipe isi exprima in continuare sentimentele destul de indescifrabil; versurile lui nu spun "o iubesc", dar nici nu veti auzi "il iubesc" in melodiile R.E.M.
Ricky Martin nu zice
nici da, nici ba
In zona pop-ului comercial sensibilitatile fanilor cresc, iar cu ele cresc si temerile vedetelor, si sumele de bani care pot fi pierdute. Pana in ziua de azi, megastarul Ricky Martin a refuzat sa spuna daca e gay sau hetero sau orice altceva, oricat si-au racit gura fanii si fanele. Atitudinea lui ar putea fi rezumata in declaratia facuta in People Magazine: "Eu sunt artist si puteti sa fantazati despre mine oricum vreti voi". Ricky Martin ar fi putut s-o ia pe urmele lui George Michael, alt fost membru intr-un boy-band trecut la o cariera solo, dar si-a tinut gura, iar vanzarile mondiale ale albumelor lui cresc si tot cresc. Redactorul-sef al revistei gay The Advocate observa intr-un interviu pentru Associated Press, in 1999: "Ricky Martin raspunde la intrebarile despre homosexualitate fara sa clipeasca si fara sa dea fuga sa fie vazut cu o femeie imediat dupa aceea". Cand Christian Chavez de la trupa mexicana RBD si-a facut coming-out-ul, Martin a dat o declaratie de sprijin: "Viata e prea scurta ca sa o traiesti ascunzandu-te, fiind tot timpul atent la ce vorbesti". Dar clipurile vedetei latino raman pline de partenere sexy. Probabil ca cel mai onest a fost Ricky Martin intr-un interviu acordat, in 1999, Barbarei Walters: "Daca oamenii gay cred ca esti gay, iar cei hetero cred ca esti hetero, foarte bine, inseamna ca o sa ai o audienta mai mare", a spus Walters. "Exact", a raspuns Ricky Martin.
Dintre cei doi Pet Shop Boys, unul si-a facut coming-out-ul in ‘93, dar celalalt nu are inca nimic de declarat pe aceasta tema. Printre rockerii mai seriosi care nu sufla o vorba despre orientarea sexuala se numara si cei de la Rammstein.
Scissor Sisters, asa de gay ca nu le pasa
Jake Shears face parte din trupa disco-pop-glam Scissor Sisters si e gay pe fata, dar spune ca nu-l intereseaza sa cante despre asta. Intr-un interviu din 2007, recunostea fara ocolisuri: "Vreau ca muzica sa fie accesibila. Nu vreau sa plac doar la zece la suta din populatie. Mi se rupe ca sunt gay. Nu sunt gay inainte de orice altceva". Dar lui Shears s-ar putea sa-i para rau pentru declaratii de acest gen. Dar de la bun inceput Scissor Sisters au abordat o imagine si o estetica supergay, vanzand ceva din imaginea asociata celor "zece procente" si celorlalte nouazeci. Iar daca primii se supara, poate ca nimeni nu mai cumpara.
Rockerii tineri au mai mult tupeu
Chuck Panozzo, fondatorul si basistul trupei rock Styx, e printre cei mai sinceri cand recunoaste ca timp de mai multe decenii s-a straduit sa impace imaginea de rock-star cu faptul ca este homosexual. Sentimentele de rusine si de negare s-au adaugat temerilor ca isi va rani si ofensa fanii, familia, prietenii si colegii de trupa. Panozzo a admis public ca e gay la varsta de 53 de ani, dupa ce a contractat virusul HIV. "De atunci, ma simt din nou in stare sa dau ochii cu publicul", spune Panozzo, care e destul de dur cu cei care in 2007 "joaca gay pentru audienta gay si canta hetero pentru audienta hetero", cu atat mai mult cu cat acum exista muzicieni tineri dispusi sa spuna ca sunt gay sau bi. Printre ei se afla Kele Okelele, solistul de culoare al trupei de rock alternativ Block Party, un succes recent la public, si Dan Gillespie Sells, solistul trupei de soft rock The Feeling, care arata la fel de sexy si de conventional masculin ca un actor de Hollywood. Amandoi, dorind sa evite speculatiile presei, au declarat de la inceput in media ca sunt gay, indiferent daca lucrul acesta le va afecta in vreun fel sansele de succes.
Cei doi fac parte dintr-o generatie care l-a vazut pe Kurt Cobain in rochie pe MTV si a mers la concertele trupei "homocore" Pansy Division, dupa ce David Bowie s-a declarat ex-bisexual, iar statul Massachusets a legalizat casatoriile gay. Nu le e teama sa-si spuna parerile, nici ca ar putea fi mai putin rockeri daca declara public ca sunt gay.
Cum ramane deci cu pop-starul Mika, cel care a cucerit deja Europa si ar vrea sa dea lovitura in Statele Unite? Mika spune ca nu-i este teama de prejudecati adanci impotriva starurilor care arata si suna gay si se grabeste sa le aminteasca criticilor ca are si versuri despre o legatura sentimentala homosexuala. Preferintele lui Mika raman insa deocamdata un mister, ca si motivele reale pentru care prefera sa pastreze tacerea. "Adevarul e : spune Panozzo : ca suntem cu totii muzicieni si profesionisti, iar muzica este un limbaj universal. Muzica are putere si ne face umani, dincolo de orice amanunte. Daca intelegem asta, gay sau hetero e totuna, scopul principal e sa cantam si sa ne impartasim talentul."
Placebo s-au plictisit de imaginea bi
Trioul alternativ-glam Placebo este alcatuit dintr-un baterist heterosexual, un basist gay si solistul bisexual Brian Molko. Cei trei au declarat presei de la inceput ce prefera fiecare, imaginea androgin-bisexuala a liderului facand parte integranta din stilul Placebo. Dar intr-un interviu din 2006, acordat site-ului Digital Spy, Molko se plange de atentia acordata de fani si de critici sexualitatii trupei. "Am fost asa de deschis in privinta sexualitatii mele pentru ca eram plin de bravada muzicala atunci cand am infiintat Placebo. Sa-mi fac coming-out-ul mi se parea important, atunci, ca luare de pozitie. Din nefericire, in ochii mass-media am devenit o trupa de poponari in rochii. Oamenii au inceput sa vorbeasca ca si cum muzica, si nu imaginea, e un produs secundar al trupei." Molko isi doreste acum sa fi facut precum rockerii care nu au pus prea mare accent pe sexualitate. "Cred ca din cauza asta tipi ca Michael si Morrissey au ramas muti pe tema sexualitatii", a adaugat Molko.