Rocamadour este un sat cu numai 600 locuitori din sud-vestul Frantei, din apropiere de Toulouse, care atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori.
Succesul este asigurat pe de-o parte de pozitia extrem de spectaculoasa, pe o stanca ce domina Valea Alzou si imprejurimile, si de incarcatura spirituala ce l-a transformat in punct de pelerinaj. Rocamadour si orasul Ronda din Andalusia, in ciuda distantei care le desparte, au multe in comun.
Potrivit traditiei orale, aici s-ar fi nevoit unul dintre primii eremiti crestini, Zaheu din Ierihon, pana in anul 70 d. Hr. cand avea sa treaca la cele vesnice. Cu mormantul unui proto-crestin si o statuie a Fecioarei Maria despre care se spune ca i-ar fi apartinut, Rocamadour avea puterea la scurta vreme sa atraga suflarea crestina din toata Europa.
Razboaiele religioase din secolul XVI au provocat mari pagube, starea de decadere a durat trei secole si numai dupa aceea asezarea incepe sa-si recapete din vechea stralucire.
Tot traditia cerea ca regulat, in semn de respect si de cainta pentru pacatele savarsite, oamenii sa parcurga drumul de jos pana la Capela Sf Fecioara Maria in genunchi. Asemenea obiceiuri se mai intalnesc in prezent doar rareori pe continentul nostru, un exemplu relevant vizand chiar o manastire din tara noastra.
Si astazi, accesul in localitate se face urcand pe aceleasi 216 trepte tocite de timp si de pasii credinciosilor, cunoscute sub numele de Grand Escalier.
Prima biserica dintre cele sapte existente a fost construita aici in veacul al XII-lea, insa cel mai impozant lacas de cult ramane bazilica Sf Sauver ce are in partea inferioara o galerie de lemn precum se intalnesc in tara Bascilor. Arhitectonic vorbind imbina elemente din curentele Romanesque si Gotic.
Nu departe veti intalni Biserica Notre-Dame inchinata in totalitate statuii Fecioarei Maria, la randu-i impunatoare in peisajul magnific de la Rocamadour. Biserica in stil Romanesque inchinata Sf Mihail este adapostita de o stanca proeminenta si conserva inca picturi originale din secolul al XII-lea.
Rocamadour prezinta patru porti de intrare cladite din piatra: Porte Basse, Porte Hugon, Porte Salmon si Porte Figuier. Nu pierdeti din vedere pesterile din sat care prezinta urme paleolitice si nici branza locala delicioasa ori alte fineturi in materie de preparate culinare traditionale.
I. C.