2. Inainte de a deveni un nume in cinematografie Robin Williams a ales sa plece de la Juilliard (un sistem prea conventional si rigid), a facut stand up in cluburi, si a obtinut in acest fel rolul Mork intr-un episod din Happy Days, la jumatatea anilor 70, pentru ca din 1978 pana in 1982 sa aiba propriul serial de comedie, Mork & Mindy. A fost mai mult decat un succes, a fost titlul care l-a impus in atentia tuturor dupa doar patru sezoane. Si amuzant este ca Williams nu a fost alegerea initiala a producatorilor pentru rolul Mork. Dar si ca experienta din stand-up l-a inspirat sa foloseasca pentru prima oara extensiv improvizatia, pana in punctul in care scenariile fiecarui episod aveau in locul replicilor lui Mork spatii libere, lasandu-i lui Williams libertatea de a se juca, de a inventa.
3. Primul succces real pe marele ecran (de public si critica) a fost Good Morning, Vietnam, drama neconventionala care l-a facut cunoscut pe comediantul de pe micul ecran, foarte apreciat in televiziune, ca un actor plin de intensitate onesta. I-a adus prima nominalizare la Oscar. A creat un tip de personaj care nu era foarte departe de adevaratul Robin Williams. Nu era primul rol in cinematografie, insa a dat impresia tuturor ca era gandit pentru el si ca nimeni altul nu ar fi putut sa il joace mai bine.
4. Daniel Sorine a fotografiat in 1974 doi mimi in celebrul Central Park din New York, atras nu doar de compozitia imaginii, cat de intensitatea miscarii celor doi si mai ales de bucuria direct, sincera, pe care o avea mai ales unul dintre ei atunci cand isi faceau numarul. Nimeni nu si-ar fi imaginat ca acel mim era chiar Robin Williams (se inscrisese deja la Juilliard) si ca nu peste multi ani va fi un actor de succes. Nici macar Sorine nu l-a recunoscut decat dupa multa vreme, fotografia circuland destul de mult atunci in mediul online.
5. Cand a acceptat sa fie una dintre vocile pentru desenul animat Aladdin (productia Disney din 1992) Robin Williams era una dintre primele celebritati din lumea marelui si micului ecran care facea asa ceva. Pana atunci se obisnuia sa apelezi la oameni special pregatiti pentru asta, vocile binecunoscute studiourilor, si prea putini actori bine cotati ar fi facut-o, indiferent de suma. Dupa ce Williams a spart practic gheata a devenit in timp ceva obisnuit pentru actori si cantareti celebri sa fie vocea personajelor de desene animate, si aici Robin Williams fiind un pionier. Si dupa cum si-au amintit ulterior cei care au lucrat cu el la Aladdin actorul parea ca se distreaza pe cinste, improvizand asa cum o facea mai mereu, dar era mereu prezent la ora fixata, fara sa intarzie si dedicandu-se total rolului.
6. Initial a parut doar un truc publicitar, dar comediantul chiar a reusit sa se imprieteneasca si cu gorila Koko, primata care a reusit sa invete o versiune simplificata a limbajului semnelor. Nu doar ca au comunicat si s-au distrat impreuna, Williams ajungand chiar sa gadile masivul animal spre amuzamentul celor prezenti, dar ulterior Koko parea sa il recunoasca atunci cand ii erau aratate secvente din filmele lui. Iar cand i s-a spus ca Robin Williams a murit Koko ar fi “spus” ca simte “tristete”.
7. Pret de mai multi ani Robin Williams s-a luptat cu dependenta de alcool (si nu numai), reusind sa renunte doar dupa ce si-a pierdut unul dintre cei mai apropiati prieteni, John Belushi, ucis de o supradoza.
8. Robin Williams si-a dorit sa joace in seria de filme Harry Potter, vazandu-se ca cea mai buna alegere pentru uriasul si blandul Hagrid. Chiar daca productia ar fi profitat enorm daca din distributie ar fi facut parte celebrul actor (initial nimeni nu se astepta la un succes chiar atat de mare) regula numarul unu era ca actorii sa fie doar britanici, asa ca din pacate Williams a fost respins. Desi cum l-ar fi interpretat pe Hagrid ramane una dintre marile intrebari din universul Harry Potter, dar sigur este ca asa cum facea aproape intotdeauna in filmele sale ar fi improvizat enorm, respectand doar vag scenariul.
9. Se stie mai putin ca regretatul actor era un fan al jocurilor video, iar cum unul dintre titlurile preferate era celebrul The Legend of Zelda si fiica lui Williams a primit numele de Zelda.
Foto: wikipedia.org, buzzfeed.com,