AFF 2007 a prezentat in deschidere o premiera mondiala de exceptie - "Razboi pe calea undelor", realizat de Alexandru Solomon, o coproductie Romania-Germania-Luxemburg. Regizorul a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest documentar nu este unul despre comunism, ci un film despre viata oamenilor din perioada comunista, precizand in acelasi timp ca se simte onorat de faptul ca are posibilitatea de a deschide festivalul si ca nu vedea un "loc mai bun pentru a face asta". "Este un film pentru jurnalisti, pentru ca este un film despre colegii lor de la radio", a declarat Solomon. De asemenea, acesta a mai spus ca documentarul realizat pe baza experientelor jurnalistilor de la Radio Europa Libera, in anii '80, ofera o imagine asupra a ceea ce s-a intamplat atunci, intr-o lume in care televiziunea comunista oferea doar doua ore de program. "Radio Europa Libera era o adevarata sursa de informare, pentru cei care il ascultau, acest post de radio a devenit un fel de ritual zilnic". Solomon a mai vorbit despre cele doua planuri existente in film: cel care prezinta legatura dintre ascultatori, pe de o parte, si cel care focaliza legatura dintre regimul comunist si Radio Europa Libera, considerat a fi "inamicul principal al regimului". "Este un film despre cum putem sa intelegem lucrurile azi, ascultand vocile din trecut, un film pentru oameni care nu stiu despre Radio Europa Libera", a mai spus Solomon. In cele aproape doua ore, filmul relateaza legatura nefireasca, creata intre dictatura nationalist-comunista din Romania si terorismul international. Personajele si personalitatile filmului vorbesc despre razboiul iscat intre Radio Europa Libera si regimul Ceausescu, care a ajuns pana acolo, incat l-a angajat pe Carlos Sacalul, pentru a elimina oameni-cheie de la radio.
"Cazul Tanacu" (For God's Sake) (foto) este cel de-al doilea film a carui premiera are loc in cadrul AFF. Documentarul realizat de Tatiana Niculescu Bran si Ionut Teianusi prezinta povestea maicutei crucificate de catre calugarite si un preot. Documentarul "The Fallen Vampire - Bela Lugosi", realizat de Florin Iepan, aduce in prim-plan biografia lui Bela Lugosi, subliniind identificarea sa cu "Dracula" si imposibilitatea de a se mai desprinde de aceasta aura. Totodata, in cadrul manifestarii, vor fi proiectate documentarele "Bar de zi and other stories", despre oameni obisnuiti care trec pragul unui local din Sibiu, "Beyond the forest", o creatie despre drama sasilor transilvaneni prin doua portrete de sasi in varsta, sau "The Brassy Bands", un film despre fanfarele satesti din Moldova. Printre premierele din concurs se numara si "Stam", semnat de Charlotte Grgoire si Anne Schiltz, "Behind History" de Iulian Capsali, "The Lamenters" de Andrada Raluca Domin, "To Be Or Not To Be", de Anca Damian. Alte peste 34 de filme documentare sunt cuprinse in programele speciale ale festivalului: "Transilvania mea" (documentare ce prezinta acest teritoriu cu o istorie zbuciumata si multe grupuri etnice), "Perspective europene" (selectii de filme realizate in ultimul deceniu de BBC si ARTE despre aspecte ale tranzitiei din tarile Europei de Est), "Documentarea realitatii" (doi regizori celebri, doua stiluri de documentar: Bob Connoly (Australia) si Michael Yorke (Marea Britanie) si "Caravana Astra Film" (filme despre pastorii transhumanti din Europa si Asia, proiectii interactive in satele pastorilor din Marginimea Sibiului s.a).
In cadrul festivalului va avea loc si o expozitie de fotografie, "Transilvania mea", al carei vernisaj se va desfasura azi, la ora 19.00, in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu. Cele peste 200 de fotografii, apartinand a 42 de fotografi din mai multa tari, surprind diferitele chipuri ale Transilvaniei. Invitatul special al expozitiei "Transilvania mea" este celebrul fotograf japonez Kosei Miya, recunoscut om de cultura, care a ajuns sa iubeasca intr-atat Romania, incat a invatat limba romana: "Inima imi tresalta de fiecare data cand aud de Romania. Romania a fost prima tara straina pe care am vizitat-o. Am fost impresionat in mod aparte de grija purtata pentru vechiile traditii si lucrurile mostenite din trecut. Aici este, cu siguranta, temelia batranei Europe."