Manastirea Rila este astazi nu doar cea mai mare manastire ortodoxa din Bulgaria sau cea mai frumoasa, dar de departe cea mai cunoscuta, un simbol cultural al tarii si un monument arhitectural care fascineaza de peste un secol. Cu o arhitectura masiva si in egala masura eleganta, asemanandu-se mai curand cu o fortareata greu de cucerit decat cu un lacas de cult, manastirea are o vasta curte interioara unde puteti admira elementele decorative, de la balcoane si scari la coloane, care incadreaza cele peste 300 de chilii unde obstea isi duce viata de zi cu zi dupa reguli vechi de secole. Locul surprinde nu doar prin dimensiunile arhitectonice sau prin frumusetea artistica a decoratiunilor cat mai ales prin liniste. Si cum potrivit traditiei insusi Sfantul Ioan de Rila ar fi intemeiat prima manastire mica de aici pelerinii ii trec adesea pragul in orice parte a anului.
De-a lungul istoriei sale - se spune ca prima constructie ar fi fost ridicata in vremea tarului Petru I, intre 927-968 - Manastirea Rila a primit adesea din partea tarilor bulgarii donatii, sprijin si atunci cand a fost nevoie protectie, iar din secolul al XII-lea pana in secolul al XIV-lea s-a impus ca centru cultural si religios de prima importanta, probabil cel mai cunoscut din tara. Extinsa si renovata in mai multe randuri, veti putea gasi in ansamblul de astazi unele dintre cele mai vechi structuri precum asa-numitul turn al lui Hreliu, construit in 1334-1335, din aceeasi perioada datand si tronul episcopului. Veti putea admira aici icoane istorice, frescele terminate la jumatatea veacului al XIX-lea, iconostasul placat cu aur, puteti vedea chiliile sau puteti afla mai multe detalii despre trecutul manastirii, de la vremurile in care a devenit o scoala sau cand a fost vizitata de conducatorii vremii.
Veti putea vizita si un muzeu aflat in cadrul complexului monahal sau biblioteca avand peste 9000 de carti vechi tiparite si sute de manuscrise. Piesa de rezistenta a muzeului este crucea sculptata in secolul XIX de un calugar pe nume Rafail, o singura bucata de lemn pe suprafata careia artistul a sculptat peste 100 de scene religioase si nu mai putin de 650 de miniaturi, ajungand ca dupa peste 12 ani de munca incordata sa isi piarda vederea din cauza efortului.
Foto: wikipedia.org