11 iunie - s-a nascut in 1864 Richard Strauss.
In aceeasi maniera in care Bach marca apogeul si finalul erei barocului, Richard Strauss era ultimul mare romantic, incheind prin opera sa istoria unui stil. La fel ca si contemporanul sau Gustav Mahler, Strauss a pasit pe urmele unor compozitori precum Richard Wagner, preluand ca forma de expresie muzicala compozitiile ample, care trebuiau interpretate de orchestre enorme. Strauss a fost o adevarata celebritate a vremii, in dubla sa calitate, de compozitor si dirijor.
Nascut la Munchen, Strauss a demonstrat, aidoma altor mari compozitori, un talent precoce pentru muzica. Tatal sau, Franz Strauss, era la randul sau apropiat de muzica, fiind unul dintre cei mai importanti instrumentisti ai orasului. Talentul micului Richard a fost remarcat si incurajat de nimeni altul decat Hans von Bulow (primul sot al fiicei lui Liszt, Cosima, care se va casatori mai tarziu cu Wagner).
Primele sale compozitii, marcate de influenta lui Berlioz si Brahms, erau clasice, dar in scurt timp Strauss a inceput sa compuna in stilul mai liber, romantic, consacrat de Liszt si Wagner. Pana sa implineasca 30 de ani Strauss se dovedise un compozitor prolific. Dupa o perioada in care a scris compozitii mai mici, dar primite cu entuziasm de public, Strauss s-a decis sa abordeze un nou gen, mult mai dificil - opera. In paralel s-a decis sa se dedice muzicii si ca dirijor, post pe care l-a ocupat timp de 12 ani in cadrul Filarmonicii din Berlin. Din pacate perioada in care a lucrat ca dirijor l-a consumat atat de intens incat a gasit prea putin timp pentru a compune. Abia mult mai tarziu va mai trece printr-o noua etapa de creativitate maxima, care a dat nastere unui sir de opere mature, desi marcate de o nostalgie a clasicismului tineretii. Parea ca Richard Strauss este un compozitor care lucra "in salturi", caruia ii trebuia foarte mult timp pentru a se pregati, pentru a acumula inspiratie si a-i da o forma.
Comparandu-l cu Wagner, a carui viata personala a fost marcata de nenumarate scandaluri, viata de familie a lui Strauss a fost destul de normala, chiar monotona, plicticoasa. Dominat de sotia sa, care ii dadea doar sume modeste din averea considerabila pe care o adunase prin compozitiile sale, Strauss parea o adevarata victima domestica. Cu toate acestea, refugiindu-se in muzica, a reusit sa creeze opere controversate si indraznete, precum "Salome" care prin scandalul starnit i-a crescut intr-un fel si celebritatea.
Uneori Strauss parea ca este mai motivat de faima decat de pasiunea pentru arta sau cel putin asa ii reprosau adversarii, nu putini la numar. Pentru ca Strauss avea o personalitate extrem de puternica, marcata de o aroganta care ii exaspera chiar si pe prietenii sai.
In "Ein Heldenleben" (Viata unui erou) compozitorul se prezinta pe sine ca marele erou, care lupta impotriva tuturor pentru ca stie ca va invinge. Dar Strauss a fost criticat, mai ales pentru faptul ca nu avea nici un fel de scrupule, profitand de orice situatie. Asa s-a intamplat si in timpul celui de al doilea razboi mondial cand compozitorul nu a ezitat sa accepte un post de dirijor, dupa ce titularul, evreu de origine, fusese indepartat de nazisti. Dar Strauss a incercat mai tarziu sa isi rascumpere greseala lucrand impreuna cu Stefan Zweig, ceea ce i-a adus antipatia nazistilor, care l-au concediat si l-au lasat sa ramana in Germania, ca un cetatean tolerat. Strauss a murit pe 8 septembrie 1949.