Radu Varia:
«Pentru Richard Demarco adevăratul suflet al Europei
e întruchipat de valorile ce merg de la Cucuteni
la Brâncuşi»
În faţa a peste 150 de studenţi şi profesori români din Marea Britanie şi a unor distinşi invitaţi din Scoţia şi din ţară, reuniţi în prestigioasa bibliotecă a Universităţii din Edinburgh, Old College Playfair Library, ambasadorul României pe lângă St. James’s Court, Dr. Ion Jinga, i-a remis marii figuri europene care este Richard Demarco Ordinul Meritul Cultural al României. «Nu sunt scoţian, nu sunt italian, sunt European. Şi cred în Uniunea Europeană fondată pe valorile întruchipate de tezaurul de la Cucuteni şi de Constantin Brâncuşi», a declarat cu simplitate Richard Demarco.
Recunoaşterea acestei conştiinţe europene, a lucidităţii, determinării, curajului acestui artist şi om de cultură au venit în ultimii ani prin documentul oficial al Parlamentului Scoţian din 2010, când Richard Demarco a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani, apoi din partea Poloniei şi a Germaniei, care i-au acordat cele mai înalte distincţii, şi acum din partea României. De arta noastră contemporană nu se apropia nimeni din Occident când, în 1968, Richard Demarco decidea să expună în cadrul de excepţională audienţă a Festivalului de la Edinburgh opere ale artiştilor români, invitându-i pe aceştia să fie prezenţi în persoană la evenimentele care polarizau la Edinburgh atenţia internaţională. «Cei ce reveneau în ţară aduceau aici un suflu nou», declară istoricul de artă Dr. Radu Varia, prietenul şi complicele de aproape 45 de ani al lui Richard Demarco, autoritate mondială în domeniul Brâncuşi şi primul român ales Membru de Onoare al Academiei Regale a Scoţiei. «Celor care nu se mai întorceau, continuă acesta, le era dat uneori, cum a fost cazul lui Paul Neagu, să marcheze profund destinul noilor generaţii de artişti britanici, printre care un nume de seamă îl reprezintă azi Anish Kapour, elevul său».
Peste 10.000 de lucrări de artă, peste 1.500.000 de fotografii, şi un număr imens de alte documente sunt păstrate în Arhivele Richard Demarco din Edinburgh, comoară a culturii europene ce începe în prezent să facă obiectul studiului academic a numeroase universităţi reunite.
Legenda foto:
Arthur Watson, Preşedintele Academiei Regale a Scoţiei, Richard Demarco, decorat cu Ordinul Meritul Cultural al României şi Radu Varia, Membru de Onoare al Academiei Regale, la finele recepţiei de la Prestonfield House