Prin pelicula "Hartia va fi albastra", care intra de azi in cinematografe, regizorul Radu Muntean aduce in toamna aceasta cea de-a treia viziune asupra Revolutiei, dupa productiile "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" si "A fost sau n-a fost", semnate de Catalin Mitulescu si Corneliu Porumboiu.
"Sunt trei filme care merita vazute, foarte diferite ca perspectiva, dar foarte necesare. Suntem probabil la varsta la care fiecare dintre noi a crezut ca trebuie sa faca ceva despre Revolutie, un subiect fata de care ne simtim profund frustrati, pentru ca a fost prezentat intr-un fel foarte superficial si senzationalist", a declarat Muntean, care s-a intors de curand cu premiul pentru Cel mai bun film de la Festivalul de Film Eurasia din Antalya.
Daca Mitulescu petrecea "sfarsitul lumii" inocent, pe o straduta oarecare, iar Porumboiu se intreba cu umor daca "a fost sau n-a fost" la Vaslui, pentru Muntean "a fost" Revolutie, cu gloante, tancuri si haos pe strazile Bucurestiului. "M-am ferit cat am putut sa mint poporul cu cinematografia", a glumit regizorul, care si-a transpus in film emotiile de soldat la 18 ani.
Absurdul lui decembrie ‘89
Fara doza de alarmism si patetic cu care ne-au obisnuit alte filme despre Revolutie, "Hartia va fi albastra" nu are pretentia de a face dezvaluiri de genul "cine a tras in noi", ci de a spune povestea simpla a unor soldati prinsi in absurdul unui decembrie ‘89. "Este un film just, dar care are o singura hiba: nu seamana deloc cu "15" al lui Sergiu Nicolaescu", a glumit criticul Tudor Caranfil.
Costi, interpretat de Paul Ipate, student la actorie, e prins de Revolutie cu trei luni inainte de a termina armata. Sursa de inspiratie a filmului este chiar unul dintre cele mai mediatizate accidente tragice petrecute in acele zile, in care doua echipaje blindate ale Ministerului de Interne venite sa apere o unitate militara au fost macelarite dintr-o confuzie.
Productiei, cu un buget de aproximativ 700.000 de euro, i-au fost alocate 28 de zile si nopti de filmare in diverse locatii din Bucuresti.
Alaturi de Paul Ipate, care a debutat cu acest rol in cinematografie, din distributie au facut parte Adi Carauleanu (locotenentul Neagu), Andi Vasluianu (tiganul Aurel), Dragos Bucur si Alexandru Potocean.
De dragul autenticului, scenografii si responsabilii de costume au confectionat uniforme de postav, cu material adus de la o fosta cooperativa din Covasna, iar castile tanchistilor au fost imprumutate de la un colectionar..
"Simt ca am fost manipulat"
Muntean a vazut Revolutia ca pe o tragicomedie. "Privind materialele de arhiva de atunci, ne-am distrat foarte tare. Erau toti ca niste actori prosti intr-o piesa foarte slaba.
Tragic stim cu totii ce e, comic e insa entuziasmul si credulitatea oamenilor, privite cu detasarea noastra de acum. Tragicomic e si sentimentul meu de frustrare dupa 16 ani, cand simt ca am fost manipulat", a explicat Muntean, care se teme ca publicul este saturat de o asemenea tema.
Criticul Magda Mihailescu a subliniat insa ca filmul este "foarte bun" si ca publicul si-a schimbat profilul. "Dupa 16 ani, avem puterea de a zambi putin fata de naivitatile noastre de atunci".
Premii
Succese
Radu Muntean a absolvit UNATC in 1994. A regizat peste 300 de spoturi publicitare si a obtinut peste 40 de premii nationale si internationale la festivaluri de publicitate.
"Hartia va fi albastra", cel de-al doilea lungmetraj al sau dupa "Furia" (2002), a fost declarat anul acesta Cel mai bun film la Festivalul de Film Eurasia din Antalya, a castigat o mentiune speciala a juriului si premiul CICAE la Festival de film de la Sarajevo si a fost selectat in competitii la alte cinci festivaluri. Ultimul premiu special l-a obtinut la Namur.