"Codul lui Da Vinci" a devenit un fenomen pe plan mondial provocand o disputa religioasa exploziva pe tema originilor crestinismului, ceea ce a asigurat vanzari record pentru cartea lui Dan Brown si, dupa toate probabilitatile, va avea o contributie insemnata la succesul anuntat al filmului lui Ron Howard, care va avea premiera absoluta astazi, la Cannes.
Tocmai din pricina polemicii suscitate, romanul, despre care adversarii sai spun ca este o adevarata blasfemie, continua sa se vanda ca painea calda la trei ani de la aparitie.
„Religia este si a fost dintotdeauna un domeniu de mare interes uman”, subliniaza Robert Thompson, profesor la Universitatea din Syracuse, New York. „In cultura populara, acest subiect nu este tabu si atrage foarte multi oameni”, adauga el.
Biserica Catolica rareori se mai pronunta asupra unor lucrari cu care nu este de acord insa, de aceasta data, Vaticanul a declarat razboi contra „Codului lui Da Vinci”, de teama ca acesta il pune intr-o lumina proasta.
Cartea, care s-a vandut pana acum in aproape 50 de milioane de exemplare, sustine ca Biserica ar ascunde faptul ca Iisus era un simplu muritor care s-ar fi casatorit cu Maria Magdalena. Totodata, Dan Brown descrie organizatia Opus Dei drept o societate secreta care nu se da inapoi de la crime.
Pelicula vizeaza un public ostil Bisericii Catolice
Fictiune sau realitate? Controversele incing spiritele din Statele Unite pana in India, din Spania pana in Filipine, amintind intr-o oarecare masura de dezbaterile starnite de lansarea, in 2004, a filmului lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos”.
„Mel Gibson a gasit un public crestin gata sa plateasca pentru a vedea un film crestin, in timp ce promotorii „Codului lui Da Vinci” vor atrage un public ostil Bisericii Catolice, dornici sa vada un film in care aceasta joaca un rol negativ”, spune Stephen O’Leary, profesor de comunicare religioasa la Universitatea California.
Biserica nu poate fi „invinsa” de un film
Dupa valul de scandaluri de pedofilie ce au implicat multi prelati americani si care i-au adus deja o presa negativa, Biserica nu este deloc dispusa sa stea cu mainile in san si sa accepte sa fie din nou pusa intr-o lumina proasta.
In ceea ce-l priveste, regizorul Ron Howard a refuzat sa puna un avertisment la inceputul filmului sau, in care sa sublinieze ca este vorba de o opera de fictiune, asa cum a cerut Opus Dei.
Atunci cand pui un avertisment intr-o opera de fictiune, acesta strica un pic placerea. Noi incercam sa facem in asa fel incat publicul sa dea deoparte indoielile si sa se cufunde in aceasta istorie”, a declarat Howard.
Chiar daca va atrage milioane de spectatori, filmul nu risca sa modifice parerile opiniei publice despre Biserica Catolica, considera Robert Thompson. „Ar fi nevoie de ceva mai mult decat un film precum „Codul lui Da Vinci”” pentru a schimba credintele religioase ale oamenilor”, a conchis el.
Distributia filmului vine pe sine
Vedetele filmului „Codul lui Da Vinci” si-au inceput turneul de promovare intr-un tren Eurostar purtand numele peliculei. La bord se afla principalii actori din distributia filmului - Tom Hanks, Audrey Tautou, Sir Ian McKellen, Paul Bettany, Jean Reno, Alfred Molina -, regizorul filmului, Ron Howard, si scriitorul Dan Brown.
Echipa a pornit ieri, din Londra, la bordul trenului botezat „Codul lui Da Vinci”, urmand sa ajunga astazi la Festivalul de la Cannes, unde pelicula va fi difuzata pe un ecran urias.
Turneul de promovare a filmului „Codul lui Da Vinci”, care se asteapta sa fie un succes la fel de mare ca si cartea care l-a inspirat, va constitui si ocazia de doborare a unui record mondial - acela pentru Cea mai lunga calatorie neintrerupta la bordul unui tren. (Livia Cimpoeru)
„Codul”, dezaprobat de Mitropolia de la Chisinau
IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove, i-a indemnat pe credinciosii ortodocsi din Republica Moldova sa nu vizioneze filmul „Codul lui da Vinci”. Intr-un apel al Mitropolitului se spune ca „acest film antihristic se bazeaza pe hula potrivit careia Mantuitorul nostru ar fi avut sotie si urmasi trupesti”.
Potrivit Mitropolitului, „participarea oricarui crestin la aceasta vizionare reprezinta o lepadare de Hristos, o grava perversiune duhovniceasca si solidarizare cu dusmanii de moarte ai Bisericii lui Hristos”. (Raisa Lozinschi)