Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a primit castig de cauza in demersul juridic de blocare a transferului iconostasului cantacuzin aflat in expunerea Muzeului National de Arta al Romaniei catre biserica retarnosita din curtea Palatului Cotroceni, conform HG nr. 194/25.02.2009.
Tribunalul Municipiului Bucuresti a reconfirmat, prin sentinta definitiva si irevocabila, decizia Judecatoriei Sectorului 1, de a numi ca sechestor judiciar al iconostasului un reprezentant al RNMR. De asemenea, parerile specialistilor si rapoartele acestora solicitate in justitie au fost decisive in luarea acestei decizii.
Va reamintim ca printre piesele colectiei ce face obiectul HG nr. 194/25.02.2009 se afla si unicul iconostas care se pastreaza din perioada cantacuzina si care, datorita fragilitatii sale, risca o distrugere sigura si iremediabila. Acest iconostas reprezinta una dintre capodoperele Galeriei de Arta Veche Romaneasca, care expune cea mai ampla si coerenta colectie de arta medievala romaneasca, prezentand obiecte reprezentative pentru perioada cuprinsa intre secolul al XIV-lea si secolul al XVIII-lea.
Guvernul Romaniei, fara consultarea anterioara a specialistilor, asa cum obliga legea, a emis o Hotarare de Guvern abuziva prin care se solicita transferul acestui iconostas si a intregilor odoare bisericesti ce au apartinut vechii biserici cantacuzine catre Administratia Prezidentiala. Noua biserica care ar fi urmat sa gazduiasca aceasta colectie este o replica inestetica si care nu ar fi asigurat microclimatul necesar pentru pastrarea acestei piese de o mare valoare patrimoniala.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a reusit un lucru fara precedent in Romania, si anume castigarea in justitie, in dauna Administratiei Prezidentiale, a Guvernului Romaniei si a Ministerului Culturii, a unui proces cu relevanta asupra patrimoniului cultural al muzeelor.