Resturi si rosturi. Sasii in Transilvania: o istorie comuna
12 decembrie 2013 - 2 februarie 2014, Sala Laolalta
Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Renascendis va invita joi, 12 decembrie, orele 17.00, la vernisajul expozitiei Resturi si rosturi. Sasii in Transilvania: o istorie comuna, care are loc la sediului muzeului, sala Laolalta.
Expozitia isi propune sa puna publicul bucurestean in contact cu marturii si fragmente de memorie materiale si imateriale ale civilizatiei sasilor din Romania, atragand in acelasi timp atentia asupra pericolului in care se afla patrimoniul cultural sasesc – mobil si construit.
Prin intermediul a aproximativ 200 de obiecte selectate din colectiile Asociatiei Renascendis, datand din secolele XVI-XX (ceramica, sticlarie, textile, obiecte din cupru si cositor, carte veche si publicatii, documente, scrisori, fotografii si carti postale), expozitia reconstituie imagini si rosturi ale unei culturi de importanta nationala, a carei continuitate este astazi amenintata.
Expozitia este structurata in cinci sectiuni care prezinta aspecte diferite din viata comunitatilor sasesti precum: imaginea de ansamblu a zonei de locuire saseasca din Transilvania, fragmente ale vietii comunitatii si de familie, interactiuni culturale intre sasi si celelalte etnii din Transilvania, aspecte legate de viata religioasa si importanta bisericii in existenta comunitatilor sasesti sau imaginea individului sas scos din comunitate si adesea pus in fata optiunii de a-si parasi tara natala.
In expozitie au fost incluse si elemente de mobilier si fragmente provenind de la biserica evanghelica fortificata din Felmer, judetul Brasov - monument aflat intr-o avansata stare de degradare - pentru a atrage atentia asupra pericolului disparitiei patrimoniului construit sasesc.
Expozitia „Resturi si rosturi” este un proiect al Asociatiei Renascendis, prin intermediul Centrului de Studii Medievale si Moderne, si face parte din programul „Felmer – intiativa urbana pentru dezvoltare rurala”.
Decembrie 2013