De trei ani sunt asteptati 44 miliarde de ROL
"Pe monument, efectiv, nu a fost scris nimic, ci numai pe schela de lemn care inconjoara edificiul, motiv pentru care s-a sesizat politia comunitara, si nu noi. Daca era scris direct pe monument, era de datoria Directiei sa faca plangere la politie. Acolo este un adevarat santier, schela se afla in locul acela inca din 1998 pentru ca nu sunt bani suficienti pentru terminarea lucrarilor de restaurare. Pentru toate acestea este necesara suma de 44 miliarde de ROL, bani pe care nu i-am primit de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). A fost chiar cazul in care, timp de trei ani, MCC nu a dat nici un leu", ne-a declarat Gabriel Rustoiu, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba.
Portile, «decorate» cu mesaje obscene
Mesajele cu continut obscen au aparut de cateva zile, in special in zona portii I a Cetatii, cea mai frecventata de catre localnici sau grupurile de turisti. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Alba, subinspector Augustin Capalnas, citat de Mediafax, politistii au fost sesizati despre aparitia acestor mesaje de catre jurnalisti. Capalnas a spus ca Politia va face cercetari in acest caz pentru identificarea persoanelor care au scris aceste mesaje pe gardurile portilor Cetatii, acestea riscand o amenda. De asemenea, IPJ Alba a sesizat Politia Comunitara din Alba Iulia, cea care asigura paza in zona istorica a municipiului Alba Iulia.
Cetatea din Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Inainte de a se ridica fortificatia de tip Vauban, pe acest loc a mai existat o cetate medievala, iar incepand cu anii 104, un castru roman. Cetatea din Alba Iulia este impresionanta atat prin elementele decorative, cat si prin frumusetea celor sase porti ale fortificatiei, care sunt unice in arhitectura militara europeana. Din cele sase porti s-au mai pastrat doar trei in forma initiala, Poarta I, III si IV, iar din poarta II se mai pastreaza doar stalpii laterali. (R. Draghici)