Localizare si cadru natural
Republica Moldova este situata in partea centrala a Europei, in nord-vestul Balcanilor, in apropiere de centrul geografic al continentului, invecinandu-se cu Romania la vest si Ucraina la nord, est si sud. Hotarul ei de sud se intinde pana aproape de Marea Neagra.
Pozitia fizico-geografica a Republicii Moldova a determinat variatele particularitati ale conditiilor ei naturale. Relieful tarii este reprezentat de o campie deluroasa, inclinata de la nord-vest spre sud-est cu altitudinea medie de circa 147 m deasupra nivelului marii.
In partea ei centrala se afla Codrii, regiunea cea mai ridicata, cu altitudinea maxima de 429,5 m (dealul Balanesti) si puternic fragmentata de vai si valcele. Pitorescul peisaj al codrilor este foarte asemanator cu o regiune premontana. Sud-vestul tarii si teritoriul de pe cursul inferior al Nistrului au aspect de campie.
Cele mai mari rauri si principalele surse de apa - Nistru cu o lungime de 1345 km, Prutul cu o lungime de 967, izvorasc din muntii Carpati din Ucraina si pentru Moldova sunt rauri de frontiera.
Clima Republicii Moldova este temperat continentala. Verile sunt lungi si calduroase cu temperaturi medii de peste 20 grade Celsius, iernile sunt sarace in precipitatii, iar in ianuarie temperatura medie este in jur de -4 grade Celsius. Cantitatea de precipitatii cazute variaza drastic, perioadele de seceta sunt dese, dar mediile multianuale de precipitatii se incadreaza intre 400 si 600 mm.
Desi are o suprafata mica, Republica Moldova dispune de un considerabil potential turistic, reprezentat, intii de toate, de aspectul geomorfologic al teritoriului – o neobisnuita diversitate de rezervatii peisajistice sau landsafturi naturale si monumente geologice unice, de valoare europeana si mondiala.
Populatie
In antichitate pe teritoriul Moldovei s-a format civilizatia Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa.
Conform datelor recensamantului populatiei din 2004, populatia republicii pe malul drept al Nistrului inregistra 3.383.332 persoane (fara Transnistria). Moldova este afectata si de fenomenul de exod intelectual; din cei care pleaca, intelectualii reprezinta 18%.
Conform recensamantului din 2004, minoritatile etnice reprezinta 22% din populatie (fara regiunea transnistreana). Cele mai numeroase grupuri etnice minoritare sunt ucrainenii, rusii, gagauzii si bulgarii. 71% se declara fie "moldoveni", fie "romani".
Topul oraselor de vizitat
Formele prioritare ale turismului practicate in ultimul deceniu in Republica Moldova sunt turismul rural, vitivinicol, cultural, de sanatate si frumusete. S-a mentinut la un nivel inalt atractivitatea orasului Chisinau, in calitatea sa de capitala si mare centru economic, politic si cultural, precum si intr-o masura mai mica orasul Balti.
Municipiul Balti poseda un patrimoniu istoric unicat. Importanta considerabila a monumentelor istorice in evolutia orasului se dovedeste prin necesitatea pastrarii si revitalizarii potentialului cultural si ideologico-patriotic unicat, care s-a creat si acumulat pe parcursul istoriei.
Peste 48,5% din populatia urbana locuieste in Chisinau, iar daca adaugam aici si municipiul Balti, atunci circa 60% din populatia urbana a Republicii Moldova locuieste in doua orase, in celelalte 63 orase locuiesc circa 40% din locuitori. Alte orase reprezentative sunt: Tiraspol, Tighina, Cahul, Ungheni, Soroca si Orhei.
Cultura
Cultura Republicii Moldova prezinta o paleta larga de domenii: literatura, teatrul, muzica, artele plastice, arhitectura, cinematografia, radiodifuziunea si televiziunea, arta fotografica, designul, circul, arta populara, arhivele si bibliotecile, editarea de carti, cercetarea stiintifica, turismul cultural si altele.
Activitatea concertistica academica este asigurata de trei institutii de renume: Filarmonica Nationala ”Serghei Lunchevici”, Sala cu Orga si Palatul National.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.