Localizare si cadru natural
Republica Ceha sau Cehia este o tara a Europei Centrale, fara iesire la mare, cunoscuta in trecut sub numele de Boemia. Peisajul caracteristic al acesteia este determinat de prezenta podisului, dezvoltat pe o veche structura hercinica. Partea occidentala, Boemia, consta intr-un bazinet inconjurat de munti mici si este strabatuta de apele a doua rauri: Elba si Vltava, in timp ce partea estica, Moravia, este strabatuta de raul Morava. O caracteristica mai putin cunoscuta a apelor curgatoare de pe teritoriul Cehiei este ca ele curg in directia a trei mari diferite: Marea Nordului, Marea Baltica si Marea Neagra. Muntii cei mai inalti sunt Muntii Krkonose unde se afla varful cel mai inalt din Cehia, Snezka (1602 m).
Populatie
La 1 iulie 2004, Republica Ceha numara 10 213 480 de locuitori, la fel ca Portugalia, Ungaria sau Belgia. Conform prognozei ONU, in viitor se va inregistra o tendinta de scadere a populatiei, astfel incat pana in 2050 va ajunge la 9,2 milioane. In 2011, majoritatea locuitorilor Republicii Cehe erau etnici cehi, cu peste 63% din total, iar restul moravi, slovaci, polonezi, germani si silezieni. Potrivit estimarilor, aici mai traiesc circa 250.000 de romi. Limba oficiala este ceha, iar limba straina cea mai populara in randul populatiei este engleza. De asemenea, puteti fi surprinsi de vreun vanzator de suveniruri care rupe cateva cuvinte romaneste. Republica Ceha este una dintre cele mai putin religioase state din lume. La recensamantul din 2011, aproape 80% dintre persoanele recenzate s-au declarat agnostici, atei sau fara religie.
Topul oraselor de vizitat
Cel mai mare si important oras al Cehiei este Praga, cu aproape 1,67 milioane de locuitori, si un centru istoric inclus pe lista UNESCO a locurilor de patrimoniu cultural mondial din 1992. Carlsbad, in vestul Cehiei, este un oras de o frumusete aparte, care atrage atat turisti, cat si regizori. Alte orase cu renume turistic sunt Marianske Lazne (Marienbad) si Teplice. In regiunea Moravia o atentie deosebita merita orasele istorice Brno (Citadela Spilberk, Primaria cu dragonul-mascota Brno), Olomouc (fosta capitala a Moraviei, cu Primaria din secolul XIV, Coloana Trinitatii din secolul XVIII) si Kromerížz (resedinta de vara a episcopilor de Olomouc, Palatul Episcopilor, Slavkov-fostul Austerlitz, Moravsky Kras-lantul morav, catedrala gotica Sfantul Petru din secolul XV). Bine poate de stiut este ca in Cehia exista foarte multe rezervatii si parcuri, pesteri si muzee in aer liber. Pe langa toate acestea, poate aveti sansa sa vizitati una dintre ciudateniile tarii: Biserica "de oase" din Kutna Hora.
Personalitati ale culturii universale
Dintre personalitatile Cehiei amintim pe scriitorii Kafka, Milan Kundera, apoi compozitorii Antonin Dvorak si Gustav Mahler, regizorul Milos Forman, Eva Herzigova (de care ati auzit cu totii), Martina Navratilova (tenis) si multi altii. Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor evreu de limba germana, originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, acesta a exercitat o influenta covarsitoare asupra literaturii postbelice. Wolfgang Amadeus Mozart a fost un compozitor german si austriac, unul din cei mai prodigiosi si talentati creatori in domeniul muzicii clasice. Premiera operei Don Gorase iovanni a avut loc la Praga si a fost primita de public cu mult entuziasm. In 1911, parintele teoriei relativitatii, Albert Einstein, s-a mutat cu familia la Praga si a fost numit profesor titular la Universitatea Germana de acolo.
Inconveniente
Praga este accesibila cu trenul din toata Europa, dar nu chiar atat de usor ca alte metropole de pe batranul continent. Totusi, acest mic inconvenient nu inseamna ca legaturile sunt proaste. Trenul ramane cel mai accesibil mod de calatorie la Praga, daca veniti din Europa.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.