Din nou capitala unei Germanii unificate, orasul Berlin pastreaza insa si astazi, cand este o metropola moderna si plina de viata, mult din mostenirea ramasa din vremea Razboiului Rece, cand un zid funest impartea orasul in doua, si odata cu el intreaga Europa. Linie de demarcatie absurda, Zidul Berlinului separa doua regimuri politice, doua lumi si un oras. Dupa prabusirea RDG si reunificarea orasului, multe din aceste obiective au ramas, cateva au fost distruse de timp sau de noi constructii, vizitate de curiosi. O harta a Berlinului asa cum trebuie sa fi fost in Razboiul Rece nu le poate ignora. Iar majoritatea se gasesc, asa cum este firesc, in acea jumatate a Berlinului care facea parte din RDG.
Repere si amintiri
Karl-Marx-Allee este doar una dintre dovezile ca vechile nume nu vor sa dispara. Odinioara un bulevard simbolic pentru noul regim, astazi este un bulevard impresionant, cu patru benzi, ce poate rivaliza cu usurinta cu mult mai cunoscutul Champs Elysees din Paris. Facand legatura intre Alexanderplatz si Frankfurter Tor, bulevardul a fost planificat in perioada postbelica, atunci cand a inceput reconstructia Berlinului ocupat de sovietici.
A purtat si numele de Stalinallee, pana in 1962, numele fiind schimbat mai apoi. Multe dintre cladirile de pe Karl Marx Allee respecta stilul arhitectural realist-socialist si au fost in trecut locuinte pentru muncitori, astazi gazduind insa magazine scumpe, cafenele pretentioase si apartamente elegante. Iar majoritatea cladirilor sunt monumente istorice deosebit de importante. Pasionatii pot gasi si o mica librarie, Karl Marx Buchhandlung, cu o bogata sectiune de carte dedicata istoriei si arhitecturii orasului.
Tot aici puteti vedea o bucata din Zidul Berlinului, de aproape 1.3 kilometri, astazi devenita o galerie de arta in aer liber, zidul fiind acoperit cu desene, picturi si mesaje, o marturie a unei perioade intunecate si o frumoasa forma de exprimare a libertatii. .Una dintre cele mai cunoscute lucrari de aici este o pictura murala infatisand celebrul Trabant daramand zidul. In total sunt peste 106 de picturi murale, realizate dupa 1990 de diferiti artisti, multe fiind din pacate acoperite mai tarziu de graffiti. Chiar si asa locul trebuie vizitat de oricine ajunge aici.
Palast der Republik a fost sediul parlamentului est-german, dar din pacate a fost demolat, pierzandu-se astfel un reper istoric. Dar nu la mare distanta se gaseste un obiectiv istoric si cultural de prima mana : Muzeul RDG. Dedicat istoriei, culturii si miturilor Germaniei Democrate, acest muzeu a fost inaugurat in 2006, iar accentul este pus pe interactivitate si varietatea exponatelor. Vizitatorii pot admira inclusiv un apartament din RDG, reprodus minutios, pana la ultimele detalii.
Turnurile de baza, poate cele mai nelinistitoare relicve ale Berlinului de Est, pot fi vazute si astazi, atatea cate au fost pastrate, iar doua dintre ele - cel de pe Kieler Strasse si cel din Potsdamer Platz - sunt cele mai cunoscute si vizitate. Altadata acestea erau turnurile de unde era supravegheat zidul, iar granicerii din RDG nu ezitau sa traga asupra celor care incercau sa treaca ilegal in Occident. Numarul celor ucisi astfel nu este cunoscut nici astazi.
O plimbare cu Trabantul
Dar nostalgicii care aleg sa mearga in zona de est a Barlinului s-ar putea sa descopere ca unele dintre ideile si vizitele ghidate organizate de autoritati si agentii sunt cel putin surprinzatoare. Si poate liderul detasat este un safari pe strazile Berlinului. Dar un safari cu Trabantul. Doritorii pot sa conduca celebra masina est-germana, in doi cilindri - si astazi apreciata de pasionati si un simbol al epocii - intr-o plimbare care va fi cu siguranta o experienta neobisnuita. O masina clasica, iar plimbarea sub indrumarea ghidului ii duce pe curiosi la majoritatea reperelor istorice ale RDF, dar ii si ajuta sa se familiarizeze cu stilul de a conduce un trabant. Un astfel de safari dureaza cam 90 de minute, iar pretul incepe de la 35 de euro.
Un Berlin culinar
In Berlin se gasesc nenumarate restaurante si localuri de tot felul, de la cele traditionale la cele cu specific international sau exotic, dar cunoscatorii le recomanda pe cele "berlineze". Multe dintre acestea au pastrat mobilierul simplu, rustic, din lemn, fotografii ale vechiului oras pe pereti, un mediu traditional cu mai multe varietati de bere si cateva specialitati delicioase, portii generoase si preturi accesibile. Iar multe din specialitati nu s-au schimbat prea multa fata de perioada dinainte de caderea Zidului, asa ca va puteti face o idee. O idee despre cum era atunci. Exista si mai multe hoteluri care au pastrat mobilierul, accesoriile si chiar, in mare masura, atmosfera hotelurilor din RDG, o interesanta strategie de marketing, strategie care s-a dovedit inspirata.
Foto : glanznig.com ; travel.dk