Rene Magritte este considerat astazi cel mai important artist belgian din secolul XX si unul dintre maestrii suprarealismului, alaturi de Salvador Dali, Max Ernst, Marcel Duchamp.
S-a nascut la Lessines, pe 21 noiembrie 1898 si a urmat cursurile Academiei Regale de Arte din Bruxelles. Si-a deschis prima sa expozitie personala in 1927, dar era deja cunoscut pentru lucrarile sale intr-un stil profund personal, apropiat de suprarealismul care ii va marca restul carierei. Totusi, expozitia nu a fost prea bine primita de critici, care l-au desfiintat practic pe ineditul artistul, desi Magritte avea sa lucreze si mai departe in acelasi stil.
In acelasi an Magritte, impreuna cu sotia sa, se muta intr-o suburbie a Parisului, iar acolo ii va intalni pe numerosi reprezentanti ai suprarealismului francez, precum poetii Andre Breton si Paul Eluard, de care il va lega si o frumoasa prietenie. Il descopera pe Max Ernst, care il va influenta mai tarziu.
In 1830 revine la Bruxelles, unde va ramane pentru tot restul vietii. In anii '40 a experimentat diverse stiluri si tehnici, uneori incorporand elemente impresioniste, dar lucrarile din aceasta perioada nu s-au bucurat de prea mult succes, iar artistul a abandonat in final aceasta maniera experimentala de lucru. A fost o perioada stranie in viata sa, marcata de amenintarea razboiului, mai ales dupa ce Germania a invadat Belgia. Magritte a facut o puternica depresie si s-a decis sa picteze doar ceea ce ii placea, ca o maniera de tratament. Pentru tot restul vietii va realiza imaginile enigmatice si aparent ilogice care l-au consacrat, iar in ultimii ani va supraveghea construirea a opt statui masive din bronz, inspirate de lucrarile sale.
Panorama, Magritte, 1926
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen,
Dusseldorf, Germania
Se cunoaste mai putin faptul ca Magritte era pasionat si de arta fotografica, jucandu-se adesea cu tehnicile foto si realizand fotografii "incorecte" dupa toate regulile genului, care i se pareau insa mult mai expresive decat fotografiile clasice.
Minutios, acordand o deosebita atentie tehnicii, reusea ca in compozitiile sale sa realizeze inedite juxtapuneri ale obiectelor banale, din viata de zi cu zi, intr-un context care le conferea noi sensuri. Aceasta tehnica a juxtapunerii, cunoscuta ulterior ca "realism magic" a fost esenta creatiei lui Magritte. In afara elementelor fantastice, lucrarile sale sunt marcate de un spirit adesea ironic, artistul realizand variante suprarealiste ale unor tablouri celebre.
Spre furia unor critici, Rene Magritte a refuzat adesea sa spuna cum lucra si de ce apareau anumite lucrari. Pentru el picturile sale erau imagini vizibile care nu ascund nimic, dar evoca misterul si trezesc o intrebare legitima : ce reprezinta ? Tot el dadea un raspuns interesant : Nu reprezinta nimic, pentru ca misterul nu inseamna nimic, nu poate fi conceput si cunoscut..
Opera lui Magritte a fost pentru prima data prezentata in SUA, la New York, in 1936. Mai tarziu aici vor avea loc doua impresionante retrospective, prima in 1965 la Muzeul de Arta Moderna, iar a doua la Muzeul Metropolitan de Arta in 1992.