Teatrul bucurestean va participa la Festivalul UTE cu spectacolul "Ce pacat ca-i curva" de John Ford, in regia lui Alexandru Darie, in timp ce regizorul Tompa Gabor va prezenta "Vinerea lunga" de Visky Andras, o productie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.
Cea de-a XVI-a editie a Festivalului UTE se va desfasura la Torino, intre 23 octombrie si 31 decembrie, conform Mediafax care citeaza site-ul companiei Teatro Stabile di Torino, gazda evenimentului. Editia actuala este dedicata memoriei initiatorului UTE, Giorgio Strehler, de la moartea caruia se implinesc zece ani, dar si celei de-a 60-a aniversari a renumitului Piccolo Teatro din Milano.
"Ce pacat ca-i curva" de John Ford - o noua montare a lui Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra si, totodata, presedinte al UTE ales in 2006 - va avea premiera la Bucuresti in stagiunea 2007-2008, la Sala Izvor. Scenografia este conceputa de arhitectul Octavian Neculai. "Tis Pity She's a Whore" (1633) este, probabil, cea mai populara piesa a lui John Ford, considerat de multi istorici literari drept ultimul mare autor dramatic al Renasterii engleze. O poveste despre dragostea incestuoasa dintre Giovanni si sora lui, Annabella, piesa cu final tragic se desfasoara in Italia secolului al XVII-lea. La Torino, spectacolul "Ce pacat ca-i curva" se va juca pe 10 si 11 noiembrie, in timp ce reprezentatiile celeilalte productii din Romania, "Vinerea lunga", sunt programate pe 17 si 18 noiembrie.
Bazat pe romanul "Kadis pentru copilul nenascut" de Imre Kertesz, spectacolul produs de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a obtinut in aceasta vara doua premii la Festivalul National de Teatru de la Pecs (Ungaria): premiul publicului si premiul special al juriului pentru dramaturgie (Visky Andras). "Vinerea lunga" e drama unui cuplu in care barbatul nu poate depasi traumele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, pe cand femeia viseaza la o viata eliberata de apasarea istoriei.
In afara de artistii romani, unii dintre cei mai importanti regizori europeni, de la Lev Dodin la Declan Donnellan, isi vor prezenta spectacolele la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa. Donnellan va participa cu "Andromaca" de Racine, Gabor Zambeki, directorul Teatrului "Katona Jozsef" din Budapesta, propune o montare dupa Carlo Goldoni, in timp ce Roger Planchon prezinta "Oedip 2007 la Colonos" dupa Sofocle. Piesa shakespeariana "Macbeth" va putea fi vazuta in doua versiuni: una a celebrei Royal Shakespeare Company, alta a Teatrului Regal din Stockholm. Tanarul regizor Stephane Braunschweig se apropie de universul lui Pirandello cu "Sa-i imbracam pe cei goi", o productie a Teatrului National din Strasbourg, iar maestrul rus Lev Dodin regizeaza "Regele Lear" de Shakespeare pentru Maly Teatr din Sankt Petersburg.
Festivalul va fi deschis si inchis de doua teatre italiene membre UTE. Astfel, evenimentul va incepe la Teatro di Roma cu "Masura pentru masura" de Shakespeare si se va incheia la Piccolo Teatro din Milano cu "Il Ventaglio" de Carlo Goldoni.
Romania propusa pentru a fi viitoarea gazda
Festivalul UTE este unul dintre cele mai importante proiecte anuale ale uniunii. Se desfasoara incepand cu 1992, in diferite orase din care provin teatrele membre. Bucurestiul a gazduit editia din 1995. Alexandru Darie si regizorul Tompa Gabor, membru al UTE in nume personal, au propus ca editia de anul viitor sa aiba loc la Bucuresti si Cluj, iar tema sa - Renasterea - sa fie legata de temele editiilor din 2007 si 2009.
Proiectul pe trei ani al festivalului are ca tematica generala Europa, fiecare editie urmand sa fie subordonata unei perioade istorice si culturale diferite. Astfel, anul acesta, la Torino, festivalul va sta sub semnul Nasterii Europei si va avea "o sectiune importanta de teatru grec", dupa cum a explicat Darie in luna martie. Dupa ce editia din 2008 se va axa pe Renastere, in 2009, evenimentul ar urma sa aiba loc la Barcelona si Madrid si sa investigheze din punct de vedere teatral Europa contemporana. (L.D.)