Rembrandt a avut in viata sa multe nesanse, mult mai multe decat poate suporta un om obisnuit. Cu toate acestea el a reusit sa le poarte in suflet cu o noblete de neegalat.
Lumea intreaga, critici si admiratori il considera un geniu si sunt coplesiti de capodoperele sale, iar despre lucrarea Night Watch se spune ca este cea mai pretioasa opera a maestrului olandez.
Insa atacul unora a determinat si prejudicii asupra imaginii artistului, prejudicii aduse de scriitori ale caror biografii romantice sau scenarii de film menite sa-l onoreze, starneau un zambet de fond prin versiuni de tipul :
Copilul unor tarani olandezi ignoranti, Rembrandt a fost nascut cu abilitati artistice aproape miraculoase. Ca tanar needucat el s-a stabilit in Amsterdam, s-a casatorit cu o tanara frumoasa si bogata pe nume Saskia si s-a bucurat de o perioada scurta de faima si prosperitate.
Rembrandt nu a fost in niciun caz needucat, iar scrierile de acest gen sunt din fericire extrem de rare, insa in cazul sau scrieri de acest gen ar fi trebuit sa nu existe.
Cum geniile sunt adesea neintelese de cei mai multi, soarta l-a sugrumat. Burghezi cu renume, locuitori ai orasului cu putine cunostinte artistice i-au oferit la un moment dat un comision generos pentru a fi reprezentanti pe panza in ipostaze traditonale burgheze, iar Rembrandt le-a raspuns cu capodopera Night Watch, fapt cunoscut din nefericire doar de el si sotia sa. Toti ceilalti, de la burghezi, comercianti, notabilitati ale orasului au catalogat tabloul ca fiind ingrozitor. Cei care si-au dorit sa apara pe panza considerau furiosi ca este o bataie de joc si au cerut modificari pe care artistul le-a refuzat cu incapatanare. Tabloul a fost furat si dus intr-un loc necuviincios, iar multi apropiati l-au parasit.
Night Watch
In ultimii ani de viata ai lui Rembrandt nimeni nu isi mai dorea tablouri semnate de el si totodata nimeni nu mai dorea sa fie in postura de model pentru portretele sale, falimentul se ivea, iar munca lui a fost redusa la autoportretele pe care le-a realizat.
Imbatranit prematur, Rembrandt devenea un personaj controversat in comunitatea sa sau mai degraba neinsemnat, multi intreband 'cine a fost acest om?' , dar au fost si destul de multi care inca il apreciau.
Dintr-un numar de 2300 de lucrari ce au ramas pina astazi, cel putin 90 sunt autoportrete, iar Muzeul Metropolitan din New York a platit aproape 53 de milioane de dolari pentru lucrarea sa intitlulata Aristotel Contempland Bustul lui Homer.