Cum ar fi viata ta daca cel mai nou prieten, cel care a facut totul mai placut si te-a ajutat sa iti suporti mai usor tristetile, ar fi… o caracatita? Si nu una imaginara sau un personaj de desene animate, ci o caracatita gigantica, originara din Pacific, acum ajunsa una dintre atractiile cele mai populare din Sowell Bay. Pentru Tova Sullivan viata a parut sa ia sfarsit atunci cand si-a pierdut sotul. Un punct zero, din care totul parea lipsit de sens. Insa isi ramasese fiul ei, Erik, de care se va desparti pe cand acesta avea doar 18 ani, cand baiatul a disparut fara urma cand a iesit noaptea, in largul oceanului, pe o barca. Sunt 30 de ani de atunci, iar Tova a ajuns acum sa lucreze la Acvariul din Sowell Bay, iar rutina nocturna (pentru ca lucreaza noapte de noapte aici) ii da ordinea necesara pentru a merge mai departe inca si inca o zi, dar si oboseala care ii aduce somnul.
Insa pentru Tova strania si uriasa faptura – oare cati stim cat de inteligente sunt in realitate straniile si minunatele caracatite – este initial o curiozitate, ulterior un amic, apoi Marcellus (pentru ca acesta este numele fapturii subacvatice) devine un prieten neasteptat de apropiat. Doar ca Marcellus nu este doar o caracatita giganta care are nevoie de prieteni, ci stie si ce s-a intamplat in acea noapte in care Erik a disparut, iar Tova a pierdut tot ce ii mai ramasese.
Ar putea sa ii spuna prietenei sale, dar oare ar fi bine? Nu cumva s-a obisnuit dupa decenii cu absenta fiului, iar speranta ca il va revedea s-a tocit ca lama unui cutit vechi? Si daca ar afla de la Marcellus ce a patit Erik, nu ar fi oare prea tarziu pentru a mai face ceva?
Un roman de debut emotionant, o poveste despre dragoste, prietenie si fidelitate, dar si despre miracolul de a-ti pastra speranta ca ziua de maine va fi mai buna.
Shelby Van Pelt, Remarcabile fapturi inteligente, editura Trei, 2022