La trei ore de Calais, mergand cu automobilul spre sud-estul Frantei, intalnesti orasul Reims. In termeni actuali, acesta este locul de unde s-a raspandit in lume bautura nelipsita de la marile festivitati si sarbatori: sampania. Bautura din Reims se maturizeaza in tunele si pesteri din calcar, unele datand chiar din epoca romana.
Impreuna cu Epernay si Ay, Reims este unul dintre principalele centre de productie a regiunii champagne. Multi vad in el un popas bun pentru a degusta bauturi si mancaruri de calitate, pe cand altii il apreciaza pentru ce are caracteristic in plan cultural si spiritual.
Distrus in procent de 80% in timpul primului razboi mondial, Reims a fost reconstruit in 20 de ani in stil Art Deco. Centrul restrans al orasului poate fi parcurs cu usurinta intr-o plimbare pe jos. Veti gasi cateva piete, arcade si magazine interesante. Cladirea primariei dateaza din secolul al XVII-lea. In spatele acesteia, pe dreapta, veti gasi edificilu in care se producea sampania Mumm, cu interesantele sale mozaicuri reflectand acest proces.
Insa printre francezi circula o zicala: “Daca ar trebui sa vezi o singura catedrala din Franta, aceea sa fie catedrala Notre-Dame de Reims.” Intr-adevar, obiectivul este mandria celor din oras si este un simbol care ocupa din punct de vedere al semnificatiei, acelasi rang cu Turnul Eiffel, Gradinile Versailles si altele asemenea.
Reims a jucat un rol proeminent in istoria monarhiei franceze, fiind prin traditie locul in care erau incoronati cei care castigau acest privilegiu. Din acest punct de vedere, catedrala Notre-Dame de Reims a jucat in Franta acelasi rol ca Westminster Abbey in Regatul Unit.
Lacasul de cult este o capodopera a artei gotice din secolul al XIII-lea, datorita armonioasei simbioze dintre arhitectura si decoratiunile sculptate. Impresia in randul oamenilor a fost atat de puternica incat numeroase edificii construite dupa ea au purtat influentele catedralei, in special in regiuni din Germania.
Ca sa iti dai seama de grandoarea ei, pana a ajunge inaintea usilor, iti este de oarecare folos sa-i cunosti dimensiunile: 138 m lungime, 30 m latime in zona naosului si 38 m inaltime in centru. In catedrala se pot admira mai multe vitralii bine lucrate, dintre secolele XIII- XX, insa fereastra de deasupra portalului principal este de-a dreptul magnifica.
Catedrala Notre-Dame, fosta manastire Sfantul Remi si Palatul Tau au fost inscrise in anul 1991 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Un alt obiectiv care merita prezentat este Porte de Mars, dealtfel, si cel mai vechi dintre toate.
Arcul triumfal dateaza din perioada romana si a fost numit dupa un templu din apropiere inchinat zeului Marte. Constructia de 32 m lungime si 13 m inaltime a servit ca poarta a orasului pana in 1544. In 1817, cladirile din jurul monumentului au fost indepartate, lansandu-l in plin centrul atentiei. Reims adaposteste de asemenea un numar important de muzee, dintre care mai deosebite sunt Muzeul de Arte Frumoase si Muzeul Razboiului.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro