Actorii rusi si regizorul au demonstrat devotament fata de scoala care a stat la baza formarii lor. Spectacolul este realizat într-un stil pur Stanislavski. Joc perfect, putin static. Se mizeaza pe captarea atentiei publicului prin starea pe care o da actorul personajului si apoi publicului, prin rostirea perfecta, clara a replicilor.
Pentru ca teatrul pe care îl realizeaza Dodin are în centru actorul, care trebuie sa reprezinte "rezistenta" scenica. Decorul în spectacol este reprezentat, în mare parte, de trei capite mari de fan, deoarece regizorul nu omite nici subtitlul piesei (scene din viata la tara). Distributia este remarcabila.
Unchiul Vanea este interpretat de Serghei Kurîsev, pentru acest rol el obtinand Premiul Masca de aur (cea mai înalta distinctie teatrala la rusi), acordata în cadrul Festivalului National de Teatru din Rusia, organizat la Moscova. În alte roluri au fost distribuiti Igor Ivanov, Ksenia Rappaport, Elena Kalinina, Tatiana Shuko, Piotr Semak, Alexander Zavialov, Nina Semionova si Vitaliy Picik. Spectacolul, a carui premiera a avut loc în aprilie 2003, a fost distins cu Premiul National al Rusiei "Masca de Aur" la categoria "Cea mai buna regie".
Unchiul Vanea este a patra creatie montata de Dodin pe texte de Cehov, pe scena Teatrului Malîi, pe care îl conduce, dupa "Livada de visini", "Piesa fara titlu" si "Pescarusul". Lev Dodin spune despre spectacolul sau ca nu este comedie, nu este drama, nu este tragedie, ci reprezinta scene din viata la tara. El precizeaza ca povestea este extrem de intima si, cu cat se dezvaluie mai profund intimitatea, de catre artisti în spectacol, cu atat aceasta poveste devine mai universala si mai comuna. Dupa spectacol, regizorul Dodin a afirmat, pentru ROMPRES, ca publicul venit sa vada spectacolul jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca"a fost unul "foarte bun".
El a remarcat atentia cu care spectatorii au urmarit acest spectacol. Totodata, Dodin si-a exprimat încantarea pentru orasul Sibiu - "un oras mic, dar minunat". Spectacolul "Unchiul Vanea" va fi prezentat, la Sibiu, si luni seara. Anul trecut, publicul din Bucuresti a avut parte de doua reprezentatii cu un alt spectacol regizat de Lev Dodin - "Cevengur" de Andrei Platonov - si prezentat în cadrul Festivalului National de Teatru, în luna noiembrie.
Lev Dodin a venit pentru prima data în Romania în anii '60. În toamna anului 1995, a fost prezent cu doua memorabile spectacole - "Gaudeamus" si "Stele în lumina diminetii" - programate în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, desfasurat la Bucuresti.
De fiecare data, apreciatul creator a acceptat sa se întalneasca, în cadrul unor conferinte, cu studenti, actori, regizori, cu alti oameni de teatru, lectiile sale fiind repere pentru asistenta în ceea ce priveste rolul artei teatrale în dezvoltarea culturala a societatii. Acelasi lucru s-a întamplat si la Sibiu.