Desi MAKING WAVES este cel mai important eveniment de promovare a noii cinematografii romanesti in SUA, niciuna dintre editiile de pana acum nu a scapat din vedere filmele clasice care, considera fondatorii Romanian Film Initiative, merita (re)descoperite de cinefilii americani. In anii trecuti, au fost prezentate, printre altele, retrospectivele Alexandru Tatos si Liviu Ciulei, iar in 2013 tara westernurilor a primit portia de eastern prin proiectia trilogiei Ardelenilor, de Dan Pita si Mircea Veroiu. Anul acesta, festivalul aduce la Film Society of Lincoln Center una din capodoperele filmului romanesc, Morometii, a regizorului Stere Gulea, si cel mai recent film al sau, Sunt o baba comunista.
Potrivit lui Lucian Pintilie, Stere Gulea, cunoscut ca regizor, scenarist, dar si ca membru activ al societatii civile dupa revolutia din ’89, poseda o viziune asupra lumii deopotriva „severa si obiectiva”. Printre cele zece filme pe care le-a realizat in cei patruzeci de ani de cariera, se numara doua din cele mai celebre adaptari literare din cinematografia romaneasca: Morometii (dupa romanul omonim al lui Marin Preda), Vulpe vanator (dupa volumul Hertei Müller Inca de pe atunci vulpea era vanatorul), dar si recentul Sunt o baba comunista¸ dupa romanul lui Dan Lungu. De asemenea, Stere Gulea a scris si regizat unul dintre cele mai puternice filme despre Revolutie, Stare de fapt si a coregizat documentarul Piata Universitatii – Romania, despre protestele din Bucuresti, dupa caderea regimului Ceausescu.
In sectiunea prin care MAKING WAVES il omagiaza pe Stere Gulea la cea de-a noua editie a festivalului, va fi prezentat la Film Society of Lincol Center pe 5 si 7 decembrie Sunt o baba comunista, in prezenta regizorului si a actritei Ana Ularu, care joaca in film alaturi de Luminita Gheorghiu si de Marian Ralea. Desi trateaza un subiect delicat, nostalgia pentru regimul comunist, pelicula lui Gulea reuseste cu subtilitate, umor si empatie sa evite verdictele ideologice. „Eu am adus la zi actiunea din cartea lui Dan Lungu si am plasat-o imediat dupa izbucnirea crizei economice in Romania. Am crezut ca aceasta criza repune in discutie relatia noastra, a celor din estul comunist, cu trecutul,” e de parere regizorul. „In Romania, cei catalogati drept nostalgici erau vazuti in discursul public ca fiind cei care trag societatea in jos sau o tin pe loc. Intr-o masura, era adevarat, dar am simtit ca nu era doar atat. Am incercat sa-i privesc putin diferit pe acesti oameni, perceputi ca un fel de paria, si am incercat sa inteleg si argumentele lor, ale celor care, in jurul varstei de 50 de ani s-au trezit socialmente inutili. Am inceput sa-i vad ca pe niste semeni, nu ca pe niste scheme, reprezentanti ideologici ai unui curent sau altul,” adauga Stere Gulea intr-un interviu pentru Romanian Film Initiative si Veioza Arte.
Morometii va fi cel de-al doilea titlu semnat de Gulea care va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center, tot in prezenta autorului, pe 7 decembrie. Realizata in 1987, cine-adaptarea dupa binecunoscutul roman al lui Marin Preda ramane un reper fundamental in cinematografia romaneasca. Avandu-i in distributie, printre altii, pe Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Visan, Mitica Popescu si Florin Zamfirescu, filmul a primit dupa lansare numeroase premii din partea Asociatiei Cineastilor din Romania, iar Rebengiuc a fost premiat pentru acest rol la festivaluri din Italia si in Portugalia. La aproape 30 de ani de la aparitia filmului, schimbarile sociale prin care trecea, inainte de al Doilea Razboi Mondial, lumea lui Ilie Moromete isi va gasi ecourile in randul spectatorilor si criticilor de film americani, care vor putea dialoga direct cu regizorul, invitatul special Making Waves, in acest an.
„Pentru mine e o surpriza ca sunt invitat la New York, pentru ca stiu ca exista o cercetare de piata legata de ce ar putea interesa publicul de la Lincoln Center, un public de elita, care asteapta sa vada lucruri interesante din noul cinema romanesc,” spune Stere Gulea. „Nu am avut pana acum posibilitatea sa stiu care ar fi asteptarile publicului american de la cinemaul romanesc, iar filmele mele din festival, Morometii si Sunt o baba comunista, nu sunt pe un trend estetic la moda. Prin ele, am incercat sa creez o lume autentica si vie si ramane de vazut daca asta mai spune astazi ceva. Am incercat sa vorbesc despre oameni, care, in masura in care capata chip si consistenta, poate mai emotioneaza,” explica regizorul.
Programul complet MAKING WAVES: New Romanian Cinema 2014 este detaliat in brosura festivalului, biletele fiind deja in vanzare la Film Society of Lincoln Center si Jacob Burns Film Center.
Si in acest an trailerul festivalului a fost realizat de compania Jump Cut din New York, specializata in realizarea de trailere pentru numeroase productii cinematografice si evenimente de gen, printre care New York Film Festival.
Cea de-a noua editie MAKING WAVES beneficiaza, in premiera, de sustinerea celor mai importante asociatii profesionale din domeniul cinematografiei romanesti, Uniunea Cineastilor din Romania si Centrul National al Cinematografiei. Festivalul este posibil cu ajutorul Trust for Mutual Understanding, HBO Romania, Stefania Magidson - Blue Heron Foundation, ICON Production, Lark Play Development Center si John Eisner, precum si a numerosi donatori si sustinatori individuali. Printre acestia, se numara Lucian Pintilie, Adrian Ghenie, Serban Savu, Dan Perjovschi, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Daiana Voiculescu, Mihai Pop, Marius Bercea, Tim Nadasan, Radu Jude, Vladimir Tismaneanu, Ovidiu Sandor, Mona Nicoara, Tania Radu, Dan C. Mihailescu, Anca Fronescu, Anda Onesa, Miruna Coca-Cozma, Marius Stan, Vlad Iftinca, Ana Maria Sandu, Alexander Nanau, Andreea Valean, Radu Ciorniciuc, Cristian Neagoe, Luiza Vasiliu, Florin si Svetlana Mihailescu, Domnica Nasta, Mica Ertegun, Andrei Both, Daniela Codarcea, Andrew Solomon, Eva-Maria Preiswerk si Freundschaftsverein Schweiz-Rumänien, Richard Peña, Uberto Pasolini si multi altii.
Noiembrie 2014