Intre destinatiile turistice extravagante un loc special il ocupa zonele desertice, iar dintre acestea mai cu seama Sahara. Din cauza disconfortului cauzat de amplitudinea termica si de lipsa apei, putini sunt cei care accepta provocarea de a experimenta stilul de viata nomad in cel mai aspru mediu cunoscut de om.
Pe suprafata Saharei de circa 9 milioane km patrati locuiesc in zilele noastre 2,5 milioane de oameni, de unde rezulta cea mai joasa densitate a populatiei. Doua treimi din aceasta populatie este sedentara si traieste in oaze, iar o treime are obiceiul de a cutreiera desertul in cautare de hrana si resurse.
Principalele grupe de oameni sunt Sahrawis, Tuareg si Negri, iar cele mai mari orase sunt Nouakchott, capitala Mauritaniei, Tamanrasset (Algeria) si Ghat (Libia). Tanezrouft este una dintre cele mai uscate regiuni ale Saharei, cu un nivel al precipitatiilor sub 5 mm/an, fiind locuita astazi de ultimii urmasi ai vechilor tuaregi pomeniti de anticul Herodot.
Ceaiul realizat dupa o reteta speciala este un preparat cu care tuaregii isi onoreaza adesea oaspetii. Intr-adevar, ce poate fi mai valoros decat o cana hidratanta si revigoranta de ceai de menta in mijlocul desertului?
Un aspect cotidian atipic se intalneste in localitatea Tehazi din zona Tanezrouft, unde din cauza precipitatiilor foarte rare, casele sunt construite din sare de la temelie pana la acoperis. De asemenea, in zona salinelor Taoudeun, aflate la 800 km nord de Timbuktu, unele locuinte sunt cladite din blocuri de sare acoperite cu piei de animale.
Grup al berberilor, tuaregii au propria limba si propriul alfabet descendent direct al stravechilor scrieri pre-romane din antica Numidie. In afara de cultura si obiceiurile oamenilor care s-au autointitulat Imashaghen adica "oameni liberi" v-ar putea interesa si dinamica peisajului natural in sine.
Vestitele dune devenite emblematice, cunoscute pentru nestatornicia lor, ocupa numai 20 % din suprafata totala a desertului in comparatie cu "campiile" de nisip si pietris care ocupa 70%. Restul de 10% revin platourilor stancoase, cunoscute sub denumirea de hamadas, si valoroaselor surse de apa situate la suprafata, wadi-urilor si oazelor.
Sursa foto 1, 2
I. C.