Regiunea Vercors din sudul Frantei este un loc in care orice iubitor de natura isi doreste sa ajunga odata ce a luat cunostinta de existenta sa. Vercors dispune de toate ingredientele necesare unui obiectiv de succes: are peisaje naturale fabuloase si peisaje antropizate perfect integrate in ansamblu. Zona extinsa intre raurile Drome si Isere cuprinde o serie de platouri carstice si munti spectaculosi formati pe aceeasi structura litologica.
Acest fapt o face sa prezinta asemanari cu unele zone carstice din Romania. Regiunea Vercors s-a remarcat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Maquis du Vercors a condus o miscare de rezistenta franceza impotriva ocupatiei germane si a stabilit Republica Vercors-ului in iunie-iulie 1944. Cu toate acestea, s-ar parea totusi ca numele zonei provine de la un trib celtic de pe timpul epocii romane, Vertacomicorii.
Pe parcursul Evului Mediu, asezarile permanente au devenit din ce in ce mai numeroase, prima aparand in secolul al XI-lea. Comunitatile actuale din regiunea Vercors mai conserva inca ceva din atmosfera patriarhala spre deosebire de cele din alte zone ale Frantei iar arhitectura cladirilor ramane un element cu greutate in aceasta privinta. E drept ca nu toate satele se mandresc cu un trecut la fel de bogat, insa nici nu conteaza, de vreme ce, atat de multe lucruri sunt de vazut si mai ales de trait. Comuna Chichilianne, situata la 44 km de Grenoble si 512 km de Paris, este o asemenea marturie.
Mens, orasel chochet la 50 km de Grenoble, ramane insa cea mai invocata punte de legatura intre prezent si trecut. Mens a fost odinioara capitala istorica a regiunii Trieves, desi la prima vedere nu arata acest lucru. Este un oras linistit situat intr-o zona destul de izolata dar plina de farmec. Centrul urbei concentreaza principalele magazine si obiective demne de fotografiat. Merita cercetate cu atentie fantana din piata si biserica Notre-Dame, cu al sau cadran solar din secolul al XIX-lea. In zona veti mai intalni un café-art-deco cu picturi murale destul de atipice si interesante.
Pe perioada sederii lor in Mens, turistii dedica intotdeauna atentie preparatelor culinare. Ar fi pacat sa plecati inainte de a incerca specialistatea locala numita bouffette, un sandwich facut din doi biscuiti si o umplutura cremoasa cu gust dulce.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro