Invecinandu-se la nord cu Andalusia, la sud cu Castilia si la vest cu Portugalia, regiunea Extremadura se poate mandri cu o identitate aparte, cladita de-a lungul secolelor, la intrepatrunderea celor trei regiuni istorice. Extremadura nu inseamna suma elementelor culturale imprumutate, ci mai degraba, totalitatea celor transformate in elemente proprii, caracteristice.
Extremadura adaposteste trei situri inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. In Merida, capitala sa, vizitatorii nu ar trebui sa omita explorarea siturilor arheologice, care in fiecare vara gazduiesc un mare festival de teatru.
Merida este dovada unui trecut roman fabulos. Teatrul, amfiteatrul si templul consacrate zeitei Diana, care se pastreaza inca, fac din fosta capitala a Lusitaniei romane unul dintre siturile arheologice cel mai bine conservate din Spania. Merida a fost in antichitate cel mai mare oras roman din Peninsula Iberica si ocupa astazi un loc fruntas in topul obiectivelor reprezentative ale Spaniei.
Cartierul istoric al orasului Caceres este de asemenea un obiectiv important, la fel Manastirea Santa Maria de Guadalupe din apropiere. Caceres a fost fondat de romani in 25 i. Hr. Orasul vechi are inca zidurile sale antice; aceasta parte a orasului este, de asemenea, bine cunoscuta pentru multitudinea de cuiburi de berze. Zidurile marginesc un oras medieval care nu-si arata fata moderna, motiv pentru care multe filme au fost realizate aici.
Santa Maria de Guadalupe a jucat un rol deosebit de important in istoria Spaniei, fiind simbolul a doua evenimente deosebit de importante, regii catolici asociind numele acestei manastirii cu cele doua evenimente majore petrecute in anul 1492: sfarsitul razboiului de eliberare a peninsulei de sub dominatia maura si descoperirea Americii.
Alte repere locale includ Parcul National Monfrague si Valea Jerte. O vizita la Valea Jerte este recomandata in primavara, cand ciresii sunt infloriti iar vaile sunt imbracate in alb. Gastronomia reprezinta o alta particularitate prin care Extremadura reuseste sa atraga atentia. Produsele derivate din carne de porc iberic, cum ar fi sunca, se pretind a fi printre cele mai bune din lume, in timp ce branzeturile de oaie de la Serena si Casar sunt o delicatesa unica. Oamenii care traiesc in zonele inalte sosesc in intampinarea oaspetilor cu faimoasa Pata Negra, o sunca speciala obtinuta din carnea porcilor care cutreiera padurile de castani.
Sursa foto: wikipedia.org
27 august 2013
I. C.
editor artline.ro