Regina Victoria (1819-1901) si Printul Albert (1819-1861)
Nu este deloc surprinzator ca astazi Anglia are un muzeu ce poarta numele celor doi suverani, unul dintre cele mai reprezentative din tara. Pe toata perioada domniei sale - 63 de ani - si mai ales dupa casatoria cu Printul Albert, Regina Victoria s-a remarcat ca un sustinator al artelor si un colectionar experimentat, reusind sa sporeasca valoarea si diversitatea Colectiei Regale. Cuplul monarhic s-a implicat adesea in viata artistica a vremii, sprijinind numerosi artisti importanti, mai ales britanici, precum Hayter, Leslie, Landseer, Frith si altii. Acestia erau apropiati ai Casei Regale, realizau adesea comenzi pentru aceasta, iar lucrarile erau adesea prezentate in expozitii foarte apreciate.
Cea mai importanta achizitie a cuplului regal a fost cu siguranta colectia Ottingen Wallerstein, cuprinzand arta germana, italiana si flamanda, acceptata de Printul Albert in contul unei datorii mai vechi. Printul era atras in special de arta veche din Italia, Olanda, Germania, cumparand lucrari de Fra Angelico, Gozzoli, Bernardo Daddi, iar 22 dintre cele mai bune panze din colectia Ottingen Wallerstein au fost donate catre National Gallery. Cei doi apreciau foarte mult sculptura si adesea isi faceau daruri astfel de lucrari, mai ales de Craciun. Au fost atrasi la inceput de John Gibson si grupul acestuia, sculptori britanici ce lucrau la Roma, carora le-au comandat mai multe lucrari. In afara artistilor britanici, Printul Albert a colectionat si creatii ale artistilor austro-ungari si germani, precum Emil Wolff, Carl Steinhauser, Julius Troschel, Josef Engel.
Influenta Printului Albert asupra Colectiei Regale a fost durabila si profunda, acesta reusind practic sa schimbe in buna parte traditiile si sa aduce ceva nou. A fost unul dintre sustinatorii infiintarii Salii Gravurilor de la Windsor. A fost primul membru al Casei Regale care a sustinut necesitatea cercetarii Colectiei de catre istorici si artisti, dar si publicarea unor lucrari, cataloage si prezentari. A reusit sa creasca numarul si valoarea expozitiilor, a sustinut financiar artistii importanti ai vremii, a incercat sa popularizeze cat mai mult arta si sa educe publicul. Avea sa joace un rol important si in organizarea unei importante manifestari artistice din acel secol, in 1851, intitulata Great Exhibition, cand au fost prezentate publicului o mare parte dintre lucrarile comandate de cuplul regal. Acesta a patronat si expozitia organizata in 1857 la Manchester, sub titlul Art Treasures Exhibition, care a atras 1,3 milioane de vizitatori in nici jumatate de an.
La randul sau, Regina Victoria s-a remarcat prin sprijinul acordat artelor, in special literaturii, sprijinind scriitori importanti ca Charles Dickens, Wordsworth, Gladstone. Datorita ei colectia de carte s-a imbogatit cu noi volume. In domeniul artelor decorative cei doi au continuat sa cumpere obiecte diverse, in special mobilier, preferand atelierele din Anglia. Multe raritati au fost primite de regina ca daruri din partea altor state, fiind apreciate mai ales cele exotice, de la bijuterii si pietre pretioase la tapiserii, mobilier, portelanuri. Pasionata de istorie si mai ales de istoria Angliei, Regina Victoria nu a ezitat sa investeasca si in colectionarea unor artefacte si obiecte adesea ciudate. Astfel, a cumparat colectii de fotografii istorice, miniaturi, obiecte ale unor personalitati, desene ale vechilor maestri, acuarele infatisandu-i pe cei din Casa Windsor.