foto: wikipedia.org
Asezat pe valea superioara a Muresului, la 32 Km de Targu-Mures, orasul Reghin are o indelungata traditie in fabricarea instrumentelor muzicale. Atat in tara cat si peste hotare este cunoscut sub numele de “Orasul viorilor” sau “Noua Cremona”, si pe buna dreptate, pentru ca aici aproximativ 10.000 de metri cubi de lemn se transforma anual in viori, viole, violoncele, contrabasi, chitare si mandoline.
Muzica, Nicolae Iorga
In Reghin, istoria acestui mestesug a inceput in 1951, cand Roman Boianciuc a construit prima vioara si a pus bazele unei bresle formate din localnici, numita HORA. Astazi, dupa 64 de ani de experienta, Hora S.A. este cea mai mare fabrica de instrumente muzicale din Europa, producand anual peste 80.000 de instrumente.
HORA ofera o gama variata de produse: peste 200 de tipuri de instrumente muzicale si peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale. In ultimii ani insa, fabrica a castigat mai mult din vanzarea instrumentelor traditionale entice (mandoline, mandolas, bouzoukis irlandeze, cobze, dulcimer, alaute, cimbaloms, nai), pe piata cererea fiind tot mai mare pentru astfel de piese. Instrumentele sunt realizate doar din lemn de calitate, in special din molid si paltin, procurat din tara. Se mai foloseste si lemnul de abanos, palisandru si mahon, importat din India sau Africa.
Cu viori de cea mai buna calitate se lauda si Gliga, o alta fabrica a carui nume a ajuns cunoscut peste hotare. Totul a inceput in 1992, intr-un mic atelier deschis in apartamentul sotilor Gliga, unde se produceau doua viori lunar. Micul atelier s-a transformat intr-o fabrica cu peste 300 de angajati odata cu castigarea unui concurs in Italia, unde a fost trimisa si prima vioara realizata de Vasile Gliga. Instrumentul muzical a fost inclus ulterior in catalogul celor mai renumiti producatori de viori, fiind clasat pe locul 11 in lume.
La ora actuala, compania Gliga produce anual peste 40.000 de instrumente muzicale, si aproximativ 95% din productia totala de viori pleaca peste hotare. De-a lungul timpului, in Reghin, au aparut si micii intreprinzatori, insa HORA si Gliga raman cele mai cunoscute fabrici de instrumente muzicale din zona.
7 Septembrie 2015
A.I.
editor artline.ro