Localizare si cadru natural
Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, stat independent situat in partea de vest a Europei, este alcatuit din patru tari traditionale: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, dar si multe alte teritorii dependente. Relieful Angliei consta in coline joase, despartite, de la nord la sud, de un lant de dealuri si munti (Cumbria, Muntii Penini). Altitudinile varfurilor muntoase nu depasesc 1000 m. Raurile engleze majore sunt Tamisa, Severn, Trent si Ouse. Tara Galilor este in majoritate muntoasa, cel mai inalt punct fiind varful Snowdon, cu 1085 m. La nord se gaseste insula Anglesey.
Geografia Scotiei este variata, cu portiuni joase in sud si est, si portiuni muntoase (highlands) in nord si vest, unde se afla si Ben Nevis (1343 m), cel mai inalt varf din Regat. In largul coastelor scotiene se gasesc numeroase insule, cele mai importante fiind arhipelagurile Hebride,Shetland si Orkney.
Raurile sunt scurte, dar cu debite importante, ceea ce le face navigabile : Tamisa, Severn(cel mai lung), Trent, Shannon, Exe, Avon, Tees, Ouse. Clima Angliei este moderata, oceanica, aflata sub influenta Curentului Golfului. In cea mai mare parte a anului, vremea este ploioasa şi schimbatoare, datorita campurilor ciclonice de joasa presiune formate in Oceanul Atlantic.Cel mai des intalnit fenomen meteorologic este ceata. Temperatura inregistrata pe timpul iernii este de -10 grade Celsius, iar temperatura inregistrata pe timpul verii poate depasi rareori 35 grade Celsius.
Uneori plantele crescute in aceste zone sunt comparate cu vegetatia luxurianta care se gaseste in zonele cu o umiditate ridicata. Majoritatea suprafetei Regatului Unit a fost acoperit de copaci, care isi pierdeau frunzele in fiecare an. Impactul avut de popularea zonelor a fost daunator florei, astazi putant vedea doar ramasite din acele paduri.
In agricultura lucreaza mai putin de 2% din forta de munca existenta. Pamanturi arabile se gasesc in East Midlands ( in Anglia centrala) East Anglia si pe campia Fen. In tinuturile joase si umede, in zonele cu clima blanda din vestul tarii, se cultiva grau, orz, cartofi si sfecla de zahar. Cresterea oilor si a vitelor pentru productia de carne se desfasoara in zonele deluroase.
Populatie
Limba principala de comunicare este engleza. Alte limbi locale folosite sunt limbile celtice: velsa (galeza), irlandeza, gaelica scotiana; precum si limba cornica, vorbita in Cornwall. Imigrantii ultimelor decenii vorbesc cantoneza, limbi indiene (gujarati, bengali, urdu, hindi, punjabi), sau creola jamaicana. In Regatul Unit se gasesc cei mai multi vorbitori de limbi indiene din afara subcontinentului indian.
Orase de vizitat
Marea Britanie poate fi considerata o tara majoritar urbana, cu peste 90% din populatie locuind in orase. Populatia totala a Marii Britanii este de 60,2 milioane locuitori iar densitatea este de 243 locuitori per kilometru patrat. Cele 4 tari care fac parte din Marea Britanie au urmatoarele capitale: Londra (Anglia), Edinburgh (Scotia), Cardiff (Tara Galilor) si Belfast (Irlanda de Nord).
Londra este cel mai mare oras din Marea Britanie, capitala tarii si are o populatie de 7,17 milioane locuitori. Alte orase importante sunt: Manchester, Birmingham, Leeds, Newcastle upon Tyne, Sheffield, Bristol, Liverpool, Leicester si Nottingham. Birmingham are o populatie de 970,000 locuitori, este al doilea ca marime din Marea Britanie.
Cultura
In Regatul Unit se afla doua dintre cele mai vechi si mai celebre universitati ale lumii, Oxford si Cambridge. Regatul a dat lumii multi savanti si ingineri straluciti, precum Sir Isaac Newton, Charles Darwin, Michael Faraday, Paul Dirac sau Isambard Kingdom Brunel. Inventii precum motor cu aburi, motorul cu combustie interna, locomotiva, costumul,vaccinul, vasele din cristal, televiziunea, radioul, telefonul, hovercraft-ul, isi au originea in Regatul Unit. Dramaturgul William Shakespeare este considerat cel mai cunoscut scriitor al lumii. Alti autori prestigiosi au fost Jane Austen, J. K. Rowling, Agatha Christie,Roald Dahl, J. R. R. Tolkien si Charles Dickens.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.