Discutii, proiectie video si de fotografii inedite cu si despre coregrafa si dansatoarea Lizica Codreanu
Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) va invita marti, 18 noiembrie, ora 18.30 la Cinemateca Union la evenimentul Reenacting Lizica Codreanu - discutii, proiectie video si de fotografii inedite cu si despre coregrafa si dansatoarea Lizica Codreanu – un eveniment in cadrul programului Hors les Murs al CNDB, realizat in parteneriat cu Arhiva Nationala de Filme din Romania – Cinemateca Romana, cu sprijinul Editurii Vellant.
Invitati: Doina Lemny, Cornel Mihalache, Vava Stefanescu
Moderator: Igor Mocanu
In 1922, sculptorul Constantin Brancusi a confectionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus vinilul cu gymnopediile lui Erik Satie la picup si a invitat-o pe aceasta sa creeze un dans in atelierul sau, printre sculpturi. Toata actiunea, purtand altminteri un caracter privat, a fost documentata de Brancusi cu ajutorul unui Thornton Pickard cu burduf si cremaliera, rezultand un numar de sapte imagini. In 1995, regizorul Cornel Mihalache, cu ajutorul Getei Solomon, reconstituia costumul Lizicai Codreanu dupa imaginile din 1922 si ii propunea Vavei Stefanescu un reenactment aparent imposibil: sa refaca dansul din atelierul sculptorului pe muzica lui Satie.
In anul 2013 Editura Vellant publica traducerea cartii Doinei Lemny – Lizica Codreanu. O dansatoare romanca in avangarda pariziana – carte care reface parcursul artistic atipic al Lizicai Codreanu, pornind de la documente de arhiva, in mare parte inedite.
Dansatoare si coregrafa de origine romana, Lizica Codreanu, apropiata a grupurilor de avangarda din Paris, a revolutionat intr-o cariera fulgeratoare, codurile dansului.
Editia din noiembrie a programului Hors les Murs, organizat de Centrul National al Dansului Bucuresti, propune asadar o reintalnire incrucisata cu Lizica Codreanu pe de o parte, iar pe de alta parte cu Vava Stefanescu si Cornel Mihalache, intr-o sesiune de discutii cu cercetatoarea Doina Lemny, moderate de Igor Mocanu.
Bineinteles, nu inainte de a revedea reinscenarea dansului creata in1996.
Lizica Codreanu (1901, Bucuresti – 1993, Louveciennes) – dansatoare si coregrafa franceza de origine romana. In 1918 se inscrie la Scoala de Bele-Arte din Bucuresti, debutand in acelasi an in cadrul programului primului ceai artistic al Societatii „Prietenii orbilor” la Teatrul Carol cel Mare din Bucuresti, alaturi de Ion Manu, Maria Filotti si Petre Sturdza. Dupa cateva reprezentatii individuale in Bucuresti (Dansuri de caracter, Dansul primaverii si Divertisment rococo, 9 martie 1919, Teatrul Eforia), Lizica Codreanu pleaca la Paris, iar din 1921 dezvolta o activitate coregrafica din ce in ce mai sustinuta. Compozitorul Florent Schmitt o recomanda Idei Rubinstein pentru spectacole, frecventeaza cursurile Bronislavei Nijinska, apropiindu-se tot mai mult de principalele grupuri de avangarda: Albatros, dadaistii si suprarealistii, Tchérez s.a. In 1926 debuteaza in film, interpretand rolul lui Pierot Fulgerul in pelicula Le P’tit Parigot regizata de René le Somptier. In acelasi an se casatoreste cu Jean Fontenoy, cunoscut jurnalist pentru agentia Havas, alaturi de care calatoreste intens pana in a doua jumatate a anilor ’30, cand revine la Paris de la Shanghai, divorteaza si deschide un centru de hatha-yoga, adaptand invatatura orientala si hindusa la propriile ei cercetari despre corp. In 1971, dupa o ultima calatorie la Bucuresti, isi incheie activitatea de psiho-somaticiana, timp in care ii avuse ca pacienti, intre multi altii, pe Eugène Ionescu sau Coco Chanel. Se stinge din viata in 1993, la Louveciennes, in varsta de 93 de ani. In 2011 apare la Paris volumul Lizica Codreano. Une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne, fiind cea mai cuprinzatoare monografie dedicata dansatoarei de origine romana, semnata de cercetatoarea Doina Lemny.
Doina Lemny este cercetatoare la Muzeul National de Arta Moderna-Paris, Centrul Pompidou, Paris, autoare a mai multor lucrari despre Constantin Brancusi, Henri Gaudier-Brzeska si Antoine Pevsner. Semneaza paginile fascinantei carti Lizica Codreanu. O dansatoare romanca in avangarda pariziana – unde reface parcursul atipic al Lizicai Codreanu, pornind de la documente de arhiva, in mare parte inedite. Cartea a aparut in traducerea autoarei Doina Lemny la Editura Vellant.
Cornel Mihalache este jurnalist, documentarist si cercetator vizual al operei lui Constantin Brancusi. Lucreaza in Televiziunea Romana din 1997, unde a realizat emisiunile „Cu ochii in patru” si „Curat Caragiale! Parol!”. In calitatea de regizor, el a creat filmele Capsuni in aprilie (2009), Brancusi (1996) s.a. A primit un premiu APTR pentru ancheta (1997), un premiu UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru (2002), dar si premiul Clubului Roman de Presa pentru ancheta „1989. Sange si catifea” (2005).
Vava Stefanescu este coregrafa si dansatoare, traieste si lucreaza in Romania. A beneficiat de burse de studii, rezidente de creatie, ateliere internationale, a participat la numeroase festivaluri internationale, a sustinut si sustine ateliere de dans. Creatii proprii: Solo on line, O vara fierbinte pe Iza, Cvartet pentru o lavaliera , After all, etc. A semnat coregrafia a numeroase spectacole de teatru, in unele regasindu-se ca interpret. A fondat si condus (1999-2003) Centrul Multi Art Dans (MAD), si a fost director artistic al Centrului National al Dansului Bucuresti pana in 2013. In 2014 a devenit manager al CNDB.
Reenacting Lizica Codreanu este un eveniment realizat de Centrul National al Dansului Bucuresti in cadrul programului Hors les Murs in parteneriat cu Arhiva Nationala de Filme din Romania – Cinemateca Romana, cu sprijinul Editurii Vellant.
Cinemateca Union, unde va avea loc evenimentul, se afla pe str. Ion Campineanu, nr.21.
Biletele pot fi achizitionate online pentru acest eveniment:
https://www.tomtix.ro/evenimente/291-reenacting-lizica-codreanu
Pret bilet 15 lei/ 10 lei redus
Noiembrie 2014