Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta redeschiderea expozitiei permanente "Tezaur Istoric" intr-un cadru festiv, miercuri, 11 aprilie 2012, orele 14:30 in prezenta Domnului Kelemen Hunor, Ministru al Culturii si Patrimoniului National.
Evenimentul este primul dintr-o serie ce marcheaza aniversarea a 40 de ani de la infiintarea Muzeului National de Istorie a Romaniei, la 8 mai 1972.
"Tezaurul Istoric", cea mai importanta expozitie a muzeului accesibila publicului, a fost inchisa intre 28 februarie si 11 aprilie 2012 pentru lucrari de refacere si modernizare. Ca urmare a unei mobilizari exceptionale a personalului muzeului si firmelor partenere, au fost finalizate in timp record ample lucrari de igienizare a salii si a instalatiilor de climatizare si iluminat (s-au efectuat ample lucrari de inlocuire a vechii mochete, de refacerea a zugravelilor, a instalatiei de iluminat si aer conditionat, precum si a mobilierului expozitional). In paralel, a avut loc si un amplu proces de imbogatire si modernizare a expunerii, pentru a face expozitia mai accesibila si prietenoasa pentru public.
In acest sens a fost achizitionat un numar de vitrine moderne si expuse o serie de piese de mare valoare istorica si artistica, unele inaccesibile publicului larg in ultimii 10 ani, sau altele, de o mare valoare, care nu fusesera expuse niciodata. Astfel, publicul va putea admira superbele tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina si Craiova (sec. IV a. C.), tezaurele dacice de la Sancraieni, Surcea, Coada Malului, Herastrau si Senereus (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Cosoveni (sec. V-VII p. C.).
De asemenea, vor fi expuse cateva capodopere ale artei metalului pretios din epoca moderna, intre care o rafinata fructiera, donata de regina Marii Britanii - Victoria - cu ocazia casatoriei nepoatei ei Maria, cu principele mostenitor al Romaniei - Ferdinand, o alta eleganta si rafinata fructiera realizata pentru Casa Regala a Romaniei de catre marele bijutier german - Paul Telge, precum si un set de birou care a apartinut reginei Maria, precum si doua casete de argint care au apartinut aceluiasi personaj istoric.
Tot in noua expozitie a Tezaurului poate fi admirata Coroana de Otel a regilor Romaniei, realizata cu ocazia proclamarii Regatului, in 1881, la Arsenalul Armatei din Bucuresti din otelul unui tun, marca Krupp, capturat de soldatii romani de la armata otomana in 1877, cu ocazia Razboiului de Independenta.
Pe langa aceste noutati, expozitia va fi agrementata de mai multe panouri continand informatii privind vechile tehnicii de prelucrare a metalelor pretioase pe teritoriul Romaniei din epoca neolitica (cca. 4500 a. C.), pana in secolul al VII-lea p. C., sau date esentiale privind istoria descoperirii si recuperarii celor mai importante tezaure din colectia muzeului.
Aceste lucrari, realizate in luna martie si la inceputul lunii aprilie, sunt numai o parte a unui proces mai amplu de modernizare a expozitiilor Muzeului National de Istorie a Romaniei, care vor fi extinse si la prezentarea copiei Columnei lui Traian, care vor fi realizate in cursul acestui an.
Sursa foto: website-ul Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Aprilie 2012