"Nu putem preciza exact data la care va fi redeschis Sediul Central, dat fiind faptul ca ne trebuie o autorizatie de la pompieri pentru o scara de incendiu care costa 700.000.000 de lei vechi, si inca nu dispunem de acesti bani. Oricum, baza ramane in filiale", ne-a declarat Sergiu Gabureac, reprezentant al Biroului de Presa din Biblioteca Metropolitana. Acesta ne-a mai spus ca "bugetul care a fost aprobat anul acesta este la fel cu cel de anul trecut, iar la capitolul «dotari» avem zero. De 16 ani incoace cerem bani pentru rezolvarea acestei probleme, insa Consiliul Local al Municipiului Bucuresti, finantatorul nostru, ne spune: «Nu sunt bani!». Nu se constientizeaza ca civilizarea acestei zone se face prin infuzie de informatie, care costa. Legea bibliotecilor precizeaza ca trebuie sa existe un buget si pentru aceste dotari, dar este o lege fara dinti careia ii lipseste capitolul «sanctiuni»".
Zece filiale au fost desfiintate
De multi ani, Biblioteca Metropolitana se afla in criza de spatiu, agravata dupa ce in cursul lui 2004 au fost desfiintate zece filiale. Biblioteca a primit in schimb patru spatii noi la parterul unor blocuri, dar nu si bani suficienti pentru finalizarea lucrarilor de finisare si dotarea cu mobilier si aparatura necesara. Astfel, banii care ar fi trebuit sa se utilizeze pentru modernizarea celorlalte filiale au fost folositi pentru lucrarile la aceste patru spatii. Desi procesul de modernizare a filialelor celei mai mari biblioteci publice din Romania s-a intins pe parcursul ultimilor doi ani, numai trei dintre acestea - D. Bolintineanu, Ion Creanga si Liviu Rebreanu - se apropie de standardele legislatiei romanesti. In prezent, se fac pregatiri pentru inchiderea unei alte filiale a Bibliotecii Metropolitane - Bogdan Petriceicu Hasdeu - una dintre cele mai frecventate filiale ale Bibliotecii Metropolitane Bucuresti.
Legea bibliotecilor este o lege fara dinti, careia ii lipseste capitolul «sanctiuni».
Sergiu Gabureac, Biblioteca Metropolitana
Sedii in spatii total nefunctionale
In 2005 au fost modernizate doua filiale: Vasile Alecsandri si Nicolae Balcescu. Totusi, in prezent, exista inca filiale incalzite cu lemne sau sedii in spatii total nefunctionale. Anul trecut au fost conectate la Internet primele cinci filiale generale, doua fiind si sedii de birouri zonale - D. Bolintineanu, M. Preda, L. Rebreanu, I. Slavici, N. Stanescu, la care se adauga filiala pentru copii Ion Creanga si cea specializata Pan Halippa. In plus, s-a trecut la informatizarea colectiilor acestor filiale, care se vor adauga catalogului electronic deja realizat pentru colectiile de la Sediul Central. La ora actuala, Biblioteca Metropolitana are 34 de filiale, dar i-ar mai fi necesare inca 40. Potrivit Legii bibliotecilor, ar trebui sa functioneze o filiala la 25.000 de locuitori. Totodata, spatiile existente sunt sub standardele legii in ceea ce priveste marimea. Potrivit Mediafax, in prezent, Biblioteca detine doar doua zecimi din spatiul necesar unei asemenea institutii.
In acelasi timp, Biblioteca Metropolitana are si un deficit in ceea ce priveste fondul de carte necesar. Astfel, anul trecut, au intrat in filialele bibliotecii aproximativ 31.000 de volume - achizitii directe si donatii, fata de un minimum necesar anual de 100.000 de unitati biblioteconomice. In 2005, Biblioteca a avut aproape 65.000 de utilizatori activi, la un nivel apropiat fata de anii precedenti. Astfel, au fost peste 6.000 de utilizatori frecventi pe bibliotecar public la filialele generale si peste 15.000 de documente de biblioteca difuzate de fiecare bibliotecar public. Numarul total de documente difuzate de biblioteca in 2005 a fost de peste un milion de unitati.