Ca niciodata pana in acest an, imbulzeala de la Targul de Carte Gaudeamus, aflat la a XIV-a editie, a dat multa bataie de cap celor prezenti, care au trebuit sa traverseze un adevarat infern, pe drumurile in lucru si pe intrarile laterale de la Romexpo. In cele cinci zile, de miercuri pana duminica, numarul vizitatorilor la cele 450 de standuri amenajate in Pavilionul Central, a fost de 96.000 de persoane.
Acest numar-record de vizitatori, inregistrat vreodata in Romania la vreun salon de carte, este cu atat mai surprinzator cu cat la aceasta editie s-a platit, pentru prima data, un bilet de intrare in valoare de 3 lei.
Comparativ, in 2006, s-au inregistrat doar 92.000 de vizitatori. Ziua de varf a fost, bineinteles, cea de sambata, cand s-a inregistrat o afluenta de 31.000 de oameni.
Gainusa, mai vandut decat Liiceanu
Editura Humanitas declara vanzari de peste 3 miliarde jumatate de lei vechi, iar miercuri, in prima zi a targului, au fost vanzari cu 50a mai mari decat in prima zi a anului trecut. Cele mai intrebate titluri au fost „Fara cap si fara coada. Roman rotund”, a lui Mihai Gainusa, „Despre seductie”, a lui Gabriel Liiceanu, si „Mi-e rau la cap, ma doare mintea”, cu noile perle de tranzitie adunate de Radu Paraschivescu. De la Humanitas Fiction, „Maestrul si Margareta”, a lui Mihail Bulgakov s-a dat ca painea calda.
Pentru Curtea Veche vanzarile au fost mai mari cu 20% fata de anul trecut, iar cel mai mare succes l-a avut volumul „Sa gatim cu Jamie”, a lui Jamie Oliver, vandut in peste 1.000 de exemplare, „Fortareata alba”, a lui Orhan Pamuk, si „Inteligenta emotionala”, de Daniel Goleman, ultimele doua titluri cu 800 de exemplare vandute.
La Rao, „Istoria uratului”, a lui Umberto Eco, una dintre cele mai ravnite carti, desi a costat 126 de lei, s-a dat in peste 1.000 de exemplare, iar urmatoarele doua titluri din topul vanzarilor Rao sunt: „1001 carti de citit intr-o viata” si thrillerul „Biblia de lut”, scris de ziarista Julia Navarro.
Seria Hemingway a dat clasa
Polirom spune ca are vanzari mai mari cu 70% fata de anul trecut, cand a declarat 350.000 de lei. „Batranul si marea” si „Zapezile de pe Kilimanjaro”, din seria Hemingway, „Luxul mortii”, a lui Cristian Tudor Popescu, si „Pe plaja Chesil” de Ian McEwan, au fost cele mai intrebate.
„Paria” lui Pascal Bruckner s-a dat in 500 de exemplare, la Editura Trei, unde au mai avut o mare cautare cartile din colectia „Eroscop”:
„Trilogia murdara la Havana”, de Pedro Juan Gutierrez (400 de exemplare vandute), si „Povesti erotice romanesti” (300 de exemplare vandute).
Paralela 45 a dat „Cu ochii-n patru”, de William Boyd, in 710 exemplare, „100 de carti interzise”, in 520 de exemplare, si „Mormantul lui Iisus si al familiei sale”, in 460 de exemplare. Vanzarile editurii sunt de peste 1 miliard de lei vechi. Cel mai cautat autor de la Grupul Editorial Corint a fost Octavian Paler.
„Viata pe un peron” s-a dat in peste 250 de exemplare, ca si „Convorbirile” lui Daniel Cristea-Enache. De asemenea, „Jurnalul secret” al lui Alex. Stefanescu a fost vandut in peste 200 de exemplare.
TROFEU
„Evenimentul zilei”, preferatul cititorilor
Ca si in 2005, „Evenimentul zilei” a fost preferatul vizitatorilor care citesc si presa, acestia acordandu-i Trofeul Presei, la sectiunea publicatii (prin Votul Publicului). Cititorii au mai decis: cea mai ravnita carte a targului este seria de autor Ernest Hemingway, de la Polirom. Presa are alta parere: cea mai ravnita carte, pentru specialistii din media, este „Istoria uratului” de la RAO, ingrijita de Umberto Eco, carte la care ziarul nostru a fost partener media.
Cititi si:
Cele mai citite carti in anul 2007
Calatorie imaginara prin lumea lui Marquez
Carti ieftine la Gaudeamus
"Orbitor" la Gaudeamus
Febra cautatorilor de carte