Cel mai scump afis de film este pana in prezent un exemplar al posterului pentru Metropolis, legendarul film regizat de Fritz Lang, vandut pe 15 noiembrie 2005 unui colectionar american pentru 690 000 de dolari. Imitat, copiat, reprodus si chiar plagiat adesea, folosit de artisti plastici, graficieni si muzicieni, afisul original a fost pe masura filmului, si in prezent mai exista doar alte trei exemplare, doua in muzee si ultimul intr-o colectie particulara. Cu siguranta o piesa la care majoritatea cinefililor pot doar sa viseze.
Primul cascador din istoria filmului a fost un anume Frank Hanaway, fost cavalerist in armata americana, care a aparut in filmul Marele jaf al trenului, regizat in 1903 de Edwin S. Porter. Hanaway a obtinut rolul pentru ca dintre toti candidatii a fost singurul care putea sa cada de pe cal fara sa se raneasca. Si nu o singura data, spre incantarea lui Porter, care l-a angajat imediat.
Filmul cu titlul cel mai scurt care a primit un Oscar ramane Gigi, regizat de Vincente Minnelli, care in 1959 primea nu mai putin de noua premii.
In 1953 studiourile Warner Bros stabileau un record mondial lansand primul film 3D cu sunet stereo, House of Wax (cu legendarul Vincent Price in rolul principal), si in scurta vreme si alte studiouri rivale aveau sa foloseasca noua tehnologie.
Filmul cu cele mai multe Globuri de Aur este potrivit Cartii Recordurilor Guiness La La Land (2016), care a fost nominalizat la sapte categorii si le-a castigat pe toate, depasindu-si usor contracandidatii pentru cel mai bun film, cea mai buna regie, cel mai bun scenariu, cea mai buna coloana sonora si nu numai. La La Land depasea astfel recordul de cinci premii stabilit prima oara in 1965 de ecranizarea romanului Doctor Jivago, egalat de alte patru productii, intre care Nasul (1972) si Love Story (1970).
Recordul pentru cele mai multe nominalizari la Oscar pentru o persoana in viata este detinut din 2014 de compozitorul John Williams, care incepand cu anul 1968 a fost nominalizat de 49 de ori al prestigiosul premiu. A reusit sa castige de cinci ori Oscarul pentru coloana sonora a unor filme precum ET, Star Wars, Jaws, Fiddler on the Roof sau Schindler's List.
Actrita cu cea mai lunga cariera poate este prea putin cunoscuta marelui public, dar Dercy Goncalves (1907 - 2008) a fost prezenta pe scena de teatru si pe ecrane din 1922, an in care incepe sa joace, si pana in 2008, cand la varsta de 101 ani aparea in ultimul ei film, Nossa vida nao cabe num opala. In total 86 de ani si, spun cei care i-au urmarit activitatea artistica, o personalitate plina de culoare, vitalitate si nu in ultimul rand cu foarte mult usor si talent.
Foto: lalaland.movie.com, guardian.co.uk,