Intr-o istorie paralela a pietei de arta cu multe zone albe si anonimi care au semnat copii dupa opere celebre, adesea surprinzatoare, probabil ca olandezul Han van Meegeren (1889-1947) este cel mai cunoscut si de succes falsificator de arta. In anii dinaintea razboiului si pana in 1943 a reusit sa plaseze mai multe picturi false – era un expert cand venea vorba de imitarea lui Vermeer si a lui Pieter de Hooch – si sa acumuleze o avere fabuloasa pentru acea vreme. Interesant este ca in perioada postbelica a fost acuzat initial de tradare, pentru ca ii vanduse chiar liderului nazist Hermann Goering un Vermeer fals, dar dupa un proces care a starnit multa valva a fost condamnat la un an de inchisoare, o sentinta blanda tinand cont de amploarea afacerilor sale in domeniu. Artistul-falsificator a murit inainte de a incepe executarea sentintei, si intr-un mod aparent ironic avea sa fie privit postum ca un artist plastic surprinzator de talentat si cu real instinct de dealer de arta, iar copiile facute de el nu duc nici astazi lipsa de cumparatori. Atrasi cu siguranta atat de calitatea executiei cat si de povestea vietii pictorului.
Cel mai mare muzeu de arta
Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de arta din lume, cu o suprafata totala de 360 000 de metri patrati, din care 86 000 sunt deschisi publicului (spatiul expozitional reprezinta aproximativ 70 000 de metri patrati). In depozitele muzeului se gasesc peste 615 000 de piese, dintre care circa 35 000 sunt in expozitiile permanente.
Cea mai mare colectie de discuri vinil colorate
Detinatorul celei mai mari colectii de discuri vinil colorate (1507 exemplare in mai 2010) este italianul Alessandro Benedetti, care a si publicat o carte despre pasiunea sa, “Extraordinary Records”, o istorie a acestor editii mai rare pe care le-a adunat in timp. Desi unii audiofili le evita, preferand discurile clasice (care ar avea in timp o mai buna fidelitate audio), vinilurile colorate sunt foarte cautate de colectionari, ajungand adesea la preturi deloc de neglijat si uneori de cateva ori mai mari decat versiunile clasice. Potrivit Cartii Recordurilor Guiness Benedetti avea in acel moment peste 1300 de discuri LP si peste 300 de viniluri single.
Opera de arta pentru care s-a folosit cea mai multa vopsea
Daca este vorba de o constructie de mari dimensiuni o tona de vopsea nu pare o cantitate absurd de mare, dar cand aceasta cantitate este folosita pentru o singura opera de arta, fie ea si una publicitara, este o informatie potrivita pentru un record Guiness. “ABSOLUTely A Thousand Coats of Paint” a fost o reclama de mari dimensiuni pentru vodca Absolut, un panou infatisand o sticla a renumitei bauturi (cu o inaltime de peste patru metri), colaborare intre Bernard Brunon si The Art Guys. A fost nevoie de sapte luni, interval in care reclama a fost acoperita cu 1000 de straturi de vopsea de diferite culori, in total o tona.
Cea mai mare colectie de figurine Funko Pop
Cu 7095 de modele diferite, David Mebane (SUA) stabilea in noiembrie 2020 noul record mondial pentru cele mai multe figurine Funko Pop din lume, peste 120 dintre acestea fiind semnate (de creatorii lor, de actorii sau muzicienii reprezentati, etc). Unul dintre pasionatii cumparatori ai simpaticelor figurine, Mebane a inceput sa le adune in anul 2014, depasindu-l cu peste 2000 de figurine pe detinatorul precedentului record, Paul Scardino (in vara anuui 2020 avea oficial 5360 de figurine).
Cel mai mare muzeu dedicat artei filmului de animatie
Cand vine vorba de peliculele de animatie mai putin cunoscutul Museum of Cartoon Art (Boca Raton, Florida, SUA) are cea mai bogata colectie de arta, dar si o ampla biblioteca dedicata cercetatorilor istoriei filmului de animatie. In depozitele institutiei se gasesc peste 160 000 de lucrari de grafica din peste 50 de tari, alaturi de o colectie cu peste 10 000 de titluri despre animatia in istoria cinematografiei si o sectiune multimedia, cu aproximativ 1000 de ore de interviuri, secvente, desene animate si inregistrari documentare.
Cea mai mare expozitie de autoportrete
Organizata in perioada 11 decembrie 1999 – 22 ianuarie 2000, expozitia My Millenium Exhibition organizata la Quay Arts (Newport Harbour, Isle of Wight, UK) a oferit publicului sansa de a vedea nu mai putin de 13 626 autoportrete (inclusiv colaje, fotografii sau desene in creion) realizata de artisti contemporani, in mare parte amatori (inclusiv elevi la scolile din regiune).
Foto: essentialvermeer.com, upi.com