2. Cele mai multe semne de carte: ce faci cand nu ai la indemana un semn de carte, util dar atat de usor de pierdut? Cei mai multi preferam sa folosim o bucata de hartie, si ne promitem ca data viitoare vom pune deoparte macar un astfel de accesoriu livresc. Olandezul Frank Divendal este oficial din 2010 singurul om care nu ar putea avea aceasta problema. Cititor pasionat sau nu, a adunat in peste trei decenii 103 009 semne de carte din toata lumea. Si pentru a nu se pierde intr-o asemenea puzderie si pentru ca vreo piesa rara sa nu se rataceasca, le tine in dosare pe tari si tematica. Si paradoxal prefera clasicele semne de carte din hartie.
3. Cele mai multe carti cu autograf: multi dintre cititori au macar o carte cu autograful unuia dintre autorii preferati (sau mai multe, daca au fost norocosi sau rabdatori). Insa Richard Warren, un pastor din Lake Forest, SUA, intra in 2011 in randul detinatorilor unui record Guiness cu cele mai multe volume cu autograf - 2381. Si destule dintre ele fusesera primite de ambitiosul colectionar direct de la autori.
4. Arta maritima: oarecum firesc, detinatorul recordului pentru cele mai multe lucrari de arta maritima din lume este (cel putin oficial) Muzeul National Maritim din Greenwich. Pe langa cele 4000 de picturi in ulei si peste 70 000 de desene si gravuri, in depozite se mai gasesc aproape 400 000 de manuscrise, zeci de mii de harti maritime, peste un milion de planuri pentru diverse ambarcatiuni, sute de mii de fotografii si negative, miniaturi, machete, monede si medalii, arta decorativa, arme si uniforme, alaturi de o bogata biblioteca de specialitate, cu peste 100 000 de unitati in cataloage.
5. Cele mai multe seturi de puzzle: cu 1028 de seturi la data inscrierii in Cartea Recordurilor (nu se spune cate dintre ele au fost si facute) Georgina Gil-Lacuna din Filipine devenea cel mai infocat colectionar de puzzle-uri din istorie. Cel mai mare dintre ele avea... 18 000 de piese. Si Georgina Gil-Lacuna strangea astfel de jocuri de aproape trei decenii.
6. Cele mai multe seturi de magician: de la cele pentru incepatori, usor de gasit in orice magazin de jucarii, la cele in editie limitata, Manfred Klaghofer din Austria pare ca le-a cumparat pe toate, sau macar cate un exemplar. Pe 2 februarie 2010 intra oficial in Cartea Recordurilor cu 2401 de astfel de seturi cu iluzii si trucuri, cumparate in aproximativ cinci ani, si nu da semne ca va renunta prea curand la acest hobby. Cu cel mai vechi "set magic" datand din secolul XIX - si probabil ca a fost si cel mai scump - este o pasiune care l-a costat ceva bani, dar, dupa cum declara Klaghofer, este un sacrificiu prea mic pentru misterele magiei.
7. Cele mai multe reviste: 50 953 la inscrierea in Cartea Recordurilor Guiness, adica numere diferite din 2312 publicatii, "gazduite" in cateva sute de cutii din carton, un adevarat depozit-biblioteca pentru pasionati sau nostalgici. Londonezul James Hyman a dat dovada de multa rabdare si un spatiu suficient de generos la dispozitie, si daca aproape toti ceilalti aruncau mai devreme sau mai tarziu revistele, el nu ar fi putut vreodata sa faca un asemenea sacrificiu. Ce se va intampla mai tarziu cu aceasta impresionanta colectie? Cine stie, poate Hyman le va dona unei biblioteci publice sau va deschide el insusi una, specializata doar pe reviste.
8. Cea mai mare colectie de sapunuri: Carol Vaughan, din Birmingham, Marea Britanie, a inceput sa adune sapunuri mai mult in joaca, in 1991, si in 2009, cand intra in Cartea Recordurilor Guiness, avea deja peste 1300 de piese diferite, ajungand astazi sa aiba prin cutii, rafturi si cam pretutindeni ceva mai mult de 5000 de bucati diferite de sapun din toata lumea. E adevarat, deocamdata nu are si cea mai mare bucata de sapun din lume. Aceasta a fost produsa in China, la Jinan, in decembrie 2015, si avea nu mai putin de 14.45 tone. Cum nu s-a gasit cumparator pentru o asemenea cantitate, pana la urma "exemplarul" a fost taiat in bucati mai mici. Cine stie, poate la un moment dat si doamna Vaughan va adauga una dintre aceste bucati celor pe care le are deja.
9. Cele mai multe diorame: scumpe, greu de montat si avand nevoie de spatiu si lumina, poate doar cei mai pasionati colectionari ar putea avea cateva diorame. Dar cum este sa ai 100, 200, 300 de diorame? La data omologarii recordului mondial Nabil Karam din Liban avea 577 de diorame diferite, de la vaste scene istorice la curse de masini, un aeroport, scene pastorale sau din Vestul Salbatic. E adevarat, un lipsa unui muzeu specializat nu le poate prezenta pe toate in acelasi timp, dar si demontarea si alegerea noilor exponate face parte din farmecul costisitoarelor piese de colectie.
10. Cea mai mare colectie de jocuri video: daca multi au renuntat in timp la jocurile video, indiferent de sistemul preferat, iar altii le-au transformat intr-un hobby de weekend, australianul Joel Hopkins le-a vazut mereu ca cel mai important lucru din viata sa. Pe console sau PC, pe vechi sistem Atari sau candva performante calculatoare Commodore, Hopkins a inceput sa stranga jocuri video inca de la sfarsitul anilor '70, trecand de la un deceniu la altul prin istoria acestui domeniu fascinant pentru noi si noi generatii. Si a reusit sa pastreze casetele, dischetele, jocurile de consola, CD-urile, DVD-urile, practic orice format l-a atras, iar cei de la Guiness au inventariat 17 446 de jocuri in ianuarie 2016. Si cu siguranta de atunci numarul a mai crescut, si probabil Hopkins isi va dobori in curand propriul record.
Foto: topical-stamps.com, scealeilebooks.ie, amazon.com, dailystar.com.lb