Prima colectie de cuvinte incrucisate: cel dintai volum ce continea doar jocuri de cuvinte incrucisate a fost publicat in 1924 de Dick Simon si Lincoln Schuster (un viitor parteneriat de succes). Cu titlul The Cross Word Puzzle Book si fiind practic o compilatie de careuri ce mai aparusera in ziarul New York World, a fost inspiratul inceput al unei mode editoriale de succes. Si in buna masura cartea a fost raspunzatoare pentru aparitia gigantului Simon & Schuster.
Cea mai mare colectie de carti in miniatura: cu cele 3137 de volume, Sathar Adhoor din India intra in iulie 2014 in Cartea Recordurilor, principala conditie (satisfacuta) fiind ca niciuna dintre cartile sale sa nu aiba mai mult de 7.5 cm in grosime, lungime sau latime.
Colectia cu cele mai multe carti cu autograf: apartine lui Richard Warren, un pastor din Lake Forest, California, SUA, care a reusit sa stranga pana in martie 2011 2381 de volume cu autografe originale, unele cumparate, majoritatea primite cadou chiar de la scriitori.
Cea mai mare colectie de benzi desenate: cu peste 100 000 de exemplare, fara dubluri (mai exact 101 822 in august 2015) americanul Bob Bretall din Mission Viejo, California, SUA, devenea cel mai important colectionar de banda desenata, cel putin in Cartea Recordurilor Guiness. Cu zeci de ani dedicati acestei pasiuni, Bretall continua sa citeasca peste 100 de reviste in fiecare luna, iar eroul sau preferat a ramas Spider-Man, cel cu care a si inceput acest hobby.
Cel mai lung audio book: un format care isi are atat fanii, cat si detractorii sai, dar care nu mai poate fi ignorat. Cel putin daca luam in considerare statisticile editurilor. Insa este greu de crezut ca si cei mai infocati fani ar avea rabdare sa asculte integral cel mai lung audio book din lume, "50 Lectures" de Takaaki Yoshimoto, poet, filosof si critic literar nipon. In total sunt 6943 de minute, adica 115 ore si 43 de minute din conferintele sustinute de Yoshimoto in anii '60 - '70.
Cel mai batran autor debutant: chiar daca unii scriitori astazi celebri au debutat tarziu, nimeni nu ar putea probabil sa egaleze recordul mondial. Bertha Wood din Marea Britanie si-a publicat prima sa carte, un volum de memorii purtand titlul Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp pe 20 iunie 2005, chiar in ziua in care isi sarbatoarea centenarul. Dupa propriile declaratii se pare ca explicatia pentru un debut atat de tarziu ar fi faptul ca a inceput sa scrie abia dupa ce a implinit 90 de ani.
Cea mai tanara scriitoare debutanta: la extrema cealalta s-a situat Dorothy Straight, care in 1964 publica prima sa carte, How the World Began, la editura Pantheon Books. Dorothy o scrisese cu doi ani inainte, pe cand avea doar patru ani, asa ca intra in Cartea Recordurilor Guiness cu un debut editorial la varsta de doar sase ani.
Cea mai bogata colectie privata de carti: cu peste un milion si jumatate de volume, John Q. Benham are o colectie mai bogata decat multe biblioteci publice.
Foto: wikipedia.org, amazon.com, newsivity.com