din istoria lor. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) şi specialiştii în resurse umane consideră că piaţa clujeană nu este capabilă să absoarbă un număr atât de mare de absolvenţi de studii superioare şi susţin că la Cluj vor rămâne doar elitele.
Universităţile clujene de stat vor da anul acesta aproape 22.000 de absolvenţi, cifră-record în istoria acestora. în această cifră, cea mai mare pondere – mai mult de trei sferturi - o au absolvenţii Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), unde vor termina studiile 18.674 de studenţi la nivel de licenţă.
Astfel, numărul de studenţi care termină o facultate din cadrul UBB s-a dublat faţă de anul trecut, când au absolvit studiile 10.500 de studenţi. Această situaţie este, însă, unică şi are drept cauză suprapunerea celor care termină facultatea în sistemul vechi, cel de patru ani, cu cei care termină studiile după sistemul “Bologna”, după trei ani.
La UBB vor absolvi anul acesta 7.800 de studenţi de anul IV şi 10.874 de studenţi din prima generaţie “Bologna”. “într-adevăr, este cel mai mare număr de absolvenţi din istoria UBB. Este anul în care universitatea a atins 55.000 de studenţi şi, de asemenea, este pentru prima dată în învăţământul românesc când termină două generaţii în acelaşi an”, a afirmat Cristina Nistor, purtător de cuvânt al UBB.
Clujul va cerne elitele
Reprezentanţii AJOFM Cluj susţin că piaţa clujeană nu este capabilă să absoarbă un număr atât de mare de angajaţi, mai ales la nivelul studiilor superioare. “Le va fi foarte greu absolvenţilor să se încadreze pe un post cu studii superioare. Foarte mulţi vor fi nevoiţi să accepte posturi cu studii medii.
Nici în Uniunea Europeană nu mai există atât de multe posibilităţi, pe piaţa muncii existând o tendinţă de scădere a cererii de absolvenţi de universităţi”, a declarat Daniel Don, directorul AJOFM.
“Există pe piaţa clujeană un deficit de forţă de muncă, rata şomajului fiind de 0,6%, dar este la fel de adevărat că absolvenţii de studii superioare nu sunt la mare căutare”, a declarat Claudia Crişan, coordonatorul Centrului de Carieră al UBB. Daniel Don susţine că inflaţia de absolvenţi de studii superioare va atrage după sine fenomenul migraţiei tinerilor spre locurile natale, acest lucru fiind benefic pentru Cluj, care va cerne elitele.
“Mulţi vor urma cursurile masterale, dar nu va fi decât o prelungire a agoniei. Cu cât intră mai târziu pe piaţă, cu atât le va fi mai greu să îşi găsească un loc de muncă. Greşesc când stau prea mult în şcoli”, a afirmat Don. “Nu e suficient să termini o facultate ca să fii un bun angajat. Dacă nu participi la training-uri, la cursuri de perfecţionare sau la internship-uri, nu prea ai şanse să fii angajat după terminarea facultăţii”, consideră însă Claudia Crişan.
“în momentul de faţă, piaţa muncii nu este pregătită să îi absoarbă pe absolvenţi, însă în următorii ani, datorită investiţiilor care se fac la Cluj, se va ajunge la absorbţia lor”, consideră Ovidiu Vâlceanu, reprezentant al unei companii de resurse umane.
Umaniştii, cei mai dezavantajaţi
Conform unei statistici a UBB, anul acesta vor ieşi de pe băncile facultăţii 6.000 de absolvenţi de ştiinţe economice, 5.600 de absolvenţi de ştiinţe socio-politice şi aproximativ 2.000 de absolvenţi în domeniul ştiinţelor naturii.
“Există domenii de nişă, unde există o cerere foarte mare de forţă de muncă. în domeniul financiar, mai ales la intermedierile financiare sau la asigurarea locuinţelor. Firmele de asigurări obişnuiau să lucreze cu colaboratori, însă piaţa s-a dezvoltat foarte mult şi este nevoie de personal permanent.
De asemenea, există cerere mare în zona financiar-bancară, precum şi pe marketing sau în domeniul vânzărilor”, a afirmat Don. “Cei mai căutaţi vor fi IT-iştii, politehniştii în general, dar şi vorbitorii de limbi străine”, a afirmat Vâlceanu.
Dacă pentru specialiştii în ştiinţe economice problema nu este atât de mare, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte două categorii. Daniel Don susţine că cel mai tare vor avea de suferit absolvenţii de profil didactic, dar şi cei de ştiinţe umane, geologii sau chimiştii.
Topul absolvenţilor
Universitatea Babeş-Bolyai – 18.674 de absolvenţi
Universitatea Tehnică – 1502
Universitatea de Medicină şi Farmacie – 1006
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară – 900
Universitatea de Arte şi Design - 300