Guvernul chinez a anuntat luna trecuta ca va aloca 1,5 miliarde Yuan (185 milioane dolari) pentru reconstructia Orasului Interzis in urmatorii 15 ani.
Lucrarile au inceput deja, zeci de cladiri din imensul complex arhitectural fiind deja in plin santier. Proiectele de pe axa centrala a complexului trebuie sa fie terminate pana in 2008, cand la Beijing va avea loc o noua editie a Jocurilor Olimpice.
Stilul de restaurare a cladirilor din China este total diferit de cel occidental. Aici restauratorii sunt dispusi mai curand sa renunte la materialele originale si sa le inlocuiasca prin copii, idee aplicata deja in scuarurile Orasului Interzis, unde pavajul uzat este inlocuit cu pietre noi, identice cu cele vechi. Chiar daca pentru guvernul chinez aceasta inlocuire va face complexul mai sigur pentru turisti, mai frumos si mai aproape de imaginea initiala, pentru vizitatorii occidentali pare mai curand o distrugere a traditiei, o pangarire a mileniilor de istorie.
Alt exemplu ar putea fi scarile impresionante care duc spre cladirile importante. In timp, acestea s-au deteriorat, majoritatea fiind in prezent inchise vizitatorilor. In timp ce o parte din scarile initiale, impodobite cu sculpturi, au rezistat timpului, multe au fost deja inlocuite prin copii care ies in evidenta prin suprafata alba si contururile clare, reducand impactul vizual al scarilor elegante pe care au pasit generatii intregi de imparati chinezi. Inlocuirea vechiului cu noul este parte a traditiei chineze, iar cladirile din Orasul Interzis au fost renovate in acest fel de secole, astfel incat si un specialist poate determina cu greutate cat dintr-o anume cladire mai este original. In parte aceasta se datoreaza adesea rezistentei mai scazute a materialelor de constructii folosite.
In China o cladire este considerata originala atat timp cat isi pastreaza forma initiala, chiar daca a fost reconstruita cu materiale moderne. Un exemplu in acest sens este Muzeul National din Beijing, unde vizitatorii sunt intampinati adesea de copii ale capodoperelor, fiind adesea specificat pe mici placute ca nu sunt originalele. Reprezentantii Unesco au subliniat ca proiectul nu prevede in detaliu materialele si procedurile folosite pentru restaurare. In consecinta, Unesco va trimite echipe de supraveghere a lucrarilor, iar guvernul chinez va trebui sa trimita in ianuarie 2006 un prim raport privind starea lucrarilor.
Expertii au salutat intentia guvernului de la Beijing de a aloca fonduri generoase pentru restaurarea palatului imperial, dar problema referitoare la cat de potrivite sunt tehnicile si materialele moderne ramane deschisa. Au existat si voci care au acuzat ca totul nu este decat un efort mediatic pentru ca Beijingul sa primeasca Jocurile Olimpice cu o istorie cosmetizata pentru turisti.
Noiembrie 2005