O selectie intocmita de Cristina Cioaba din jurnalele scrise din 1981 pana in 2002, cronica de o extrema luciditate a unei perioade istorice pe care multi nu au cunoscut-o, iar unii martori au inceput sa o uite, “Jurnalul esential” este una din acele carti necesare, poate chiar obligatorii pentru a intelege ce si cum a fost. La fel de bine poate fi punctul de inceput pentru a descoperi o extraordinara constiinta si o voce care a insemnat atat de mult pentru libertatea si identitatea unui popor in perioada comunista, pentru a continua ulterior cu jurnalele editate in trecut tot la Humanitas sau volumele de memorii “La apa Vavilonului”. Fie ca este vorba de momentul in care Europa Libera a difuzat “Patimile dupa Pitesti”, de grevele din Valea Jiului, scandalul “Meditatiei Transcendentale”, Paul Goma sau Dorin Tudoran, demolarile care au desfigurat Bucurestiul, Mircea Eliade sau cea dintai carte aparuta la Editura Humanitas, toate aceste momente si personalitati se regasesc in paginile alese dintr-un material mult mai vast, la care multi vor ajunge cu siguranta mai tarziu, dupa ce vor fi citit si recitit acest “Jurnal esential”.
2. Cristiana Trica – Povesti din Bellu, editura Vremea
Veritabil muzeu in aer liber (chiar daca neglijenta si in multe cazuri intentia au distrus total sau partial monumente unice) si reper al istoriei Bucurestiului, spatiu despre care au circulat si probabil vor circula legende si mituri dintre cele mai diverse, unele romantice, altele sumbre sau inspaimantatoare, Cimitirul Bellu ramane un spatiu inca insuficient explorat, cartografiat si cunoscut. Unii dintre vizitatori ajung aici atrasi de faima locurilor de veci ale unor scriitori, actori sau cantareti celebri de ieri si de azi, altii in cautarea vechilor familii care au scris istoria urbei si a tarii, sau pur si simplu atrasi de creatiile de arta funerara, multe dintre ele unice si cu o forta estetica uluitoare. Cei interesati sa afle tocmai povestile unor familii ce au purtat numele Dalles, Balaceanu, Cantacuzino, Vacarescu si altii, legati organica de existenta si istoria bucuresteana, o pot face acum intr-un volum care le prezinta nu doar monumentele funerare, ci si istoria, originile, implinirile si esecurile, legaturile mondene si politice, rolul pe care l-au jucat in dezvoltarea noului regat si felul in care li s-a pastrat sau nu memoria faptelor.
3. Karen Armstrong – O scurta istorie a mitului, editura Nemira
Ne-am putea imagina civilizatia umana in absenta mitului? Incepand de la primele creatii pastrate sub forma legendelor antice pana la miturile societatii postmoderne si a crizelor contemporane, in permanenta omul a avut nevoie de mit in fiecare epoca a existentei sale. Asimilate la o analiza superficiala cu falsul si imaginarul, miturile fondatoare au marcat si adesea au determinat evolutia societatilor umane in decursul epocilor, iar Karen Armstrong retraseaza acest vast capitol al istoriei culturale intr-o sinteza pasionanta, clara si surprinzatoare. Mitul poate fi un mod de a intelege necunoscutul lumii, cu toate temerile si umbrele care il inconjoara, o traditie intre generatii si o marca identitara pentru o cultura, o creatie a imaginatiei care explica, catalogheaza si ordoneaza tumultul existentei, apogeul creatiei clasice pentru marile civilizatii ajunse la zenit. Oricare ar fi explicatia, existenta umana in absenta mitului pare imposibila.
4. Eric-Emmanuel Schmitt – Paradisuri pierdute. Strabatand secolele vol. 1, editura Humanitas Fiction
Primul volum al unui amplu si uluitor de ambitios ciclu romanesc al celebrului autor, ce va avea nu mai putin de opt volume intr-o epoca in care multi aleg textele tot mai scurte si simplificate pana la pierderea oricarui farmec in favoarea utilitarului, “Paradisuri pierdute” este povestea lui Noam. Noam, cel nascut acum peste opt milenii, intr-un trecut mitic, paradisiac, o Varsta de Aur din care va incepe o ampla istorie a umanitatii si o poveste de dragoste care va reusi poate sa fie mai durabila decat timpul istoric. Dupa ce o intalneste pe Noura, cea care schimba totul in viata lui, Noam nu va trebui doar sa ii infrunte pe ai lui pentru a-si salva noua dragoste, dar si sa supravietuiasca Potopului care da nastere unei noi lumi distrugand-o pe cea veche. O istorie alternativa a umanitatii sub forma unui ciclu romanesc, in care misteriosul Noam ajunge aparent dintr-o intamplare (sau totul a fost decis dinainte) sa se gaseasca in centrul istoriei umane si sa fie cel dintai capitol dintr-o saga adesea intunecata, alteori plina de speranta, ce continua si astazi.
5. Jonathan Coe – Domnul Wilder si cu mine, editura Polirom
Poveste romantic si dominata de dulce nostalgie despre creatie, prietenie, film si schimbare, romanul lui Jonathan Coe o aduce pe tanara Calista, mai mult din intamplare, in preajma regizorului Billy Wilder, candva o legenda la Hollywood, astazi parca uitat de fostii sai sustinatori. Ne gasim in anii 70 ai veacului trecut, pe o insula greceasca unde Wilder, temandu-se ca vremea gloriei sale a trecut, incearca sa duca la capat noul sau film. Pentru Hollywood nu mai este un nume care vinde, asa ca nu a gasit acolo banii necesari pentru ceea ce ar putea fi marea sa revenire. Cand tanara si inocenta Calista ajunge sa lucreze pentru un regizor care este ca profesionist si mai ales ca om o mare enigma, parca nimeni nu si-ar fi imaginat vreo pereche mai nepotrivita. Pe masura ce Calista Frangopoulou devine tot mai apropiata de domnul Wilder, iar faimosul regizor o lasa pas cu pas sa il cunoasca si sa il descopere, intre cei doi se naste o frumoasa prietenie si o legatura pe care aparent nimic nu o va rupe. Un roman despre maturizare, acceptare si intelegere, avand pe fundal o biografie a unuia dintre marii regizori din istoria universala a cinematografiei.
6. Haruki Murakami – Strania biblioteca, editura Polirom
Cei care au citit si recitit romanele lui Haruki Murakami, unul dintre cei mai indragiti prozatori niponi contemporani, il vor regasi aici ca autorul unei carti pentru copii si adolescenti, o enigma cu accente fantastice amintind de multe dintre cartile sale, o mini-aventura care ii va convinge si captiva pe cei mici si cei mari deopotriva. Pentru Murakami adesea fantasticul intra in structura narativa firesc, fara ca vreunul dintre personaje sa se mire, acceptand ca dincolo de lumea obisnuita trebuie sa existe si altele, si la fel se intampla si intr-o poveste despre un pusti indragostit de carti si intrebari. Cand vrea sa afle cum se strangeau impozitele in Imperiul Otoman ajunge la biblioteca, in cautarea unei carti care sa ii dea raspunsul. Doar ca in subsolul bibliotecii municipale este o sala speciala de lectura, unde nu ajunge oricine, si care se dovedeste un complicat labirint-inchisoare. Doar ca baiatul nu este singurul prizonier, trebuie sa scape cat mai repede, iar batranul ciudat care l-a adus in labirint se pare ca are motivele sale cumplite si secrete pentru care a facut-o.
7. Jo Nesbo – Leopardul, editura Trei
Un nou roman pasionant si tensionat din seria Harry Hole, un thriller perfect pentru fanii genului, “Leopardul” il regaseste pe Harry Hole la Hong Kong, unde incearca sa isi regaseasca linistea abandonandu-se in reveria opiului. Nu mai vrea sa dezlege vreun caz, sa rezolve vreo enigma, sa gaseasca solutiile intr-o lume care pare tot mai cruda si intunecata, pentru ca daca se va opri poate si cosmarurile vor inceta. Insa desi inspectorul Hole refuza sa se implice este nevoit sa revina acasa atunci cand tatal sau se imbolnaveste. La Oslo un ucigas misterios a lovit deja de doua ori, o va face si pentru a treia oara, fara sa il poata cineva opri. Singura sansa este ca acelasi Harry Hole sa isi regaseasca forta si curajul de a rezolva un nou caz, chiar daca si de aceasta data va fi el insusi in pericol de moarte. Unul dintre cei mai populari autori contemporani de thrillere, tradus si premiat in toata lumea, Jo Nesbo readuce in fata cititorilor sai unul dintre personajele sale emblematice, prins intr-o enigma ce va va tine cu siguranta cu sufletul la gura.
8. Margaret Atwood – Asasinul orb, editura Art
Oare daca am avea sansa de a ne intoarce in timp, la anii de inocenta, inainte de toate dramele si infrangerile, am face-o, dar pastrand intelepciunea si experienta de acum? Pentru Iris si Laura Chase totul s-a schimbat atunci cand mama tot mai bolnava le-a transformat din copii in mici infirmiere, in vreme ce tatal se lupta cu amintirile razboiului si o afacere de familie care incepea treptat sa isi piarda importanta si succesul. Ulterior, cand Iris trebuie sa se marite pentru a salva afacerea familiei – desi este poate prea tarziu – compromisul va aduce si mai multa tristete si reprosuri in viata celor doua. Dar va fi si punctul de plecare al unui sir de hotarari si decizii uneori fortate, alteori gresite sau cel putin neinspirate, care vor marca definitiv vietile celor doua surori. Mult mai tarziu, cand Iris isi aminteste intreaga viata, cu detasarea si cruzimea celei care este foarte aproape de sfarsit, stiind ca nu mai poate schimba si pierde nimic, intreaga poveste devine o fresca in culori vii, cu umbre si tonuri intunecate, a unei perioade istorice marcate de conflicte si drame, ce palesc insa mereu in fata celor personale. Mai ales cand Iris si Laura au fost nevoite adesea sa se prefaca, inclusiv fata de ele, ca nefericirea de fapt nu exista.
9. Santa Montefiore – Ultima calatorie, editura Litera
Un thriller istoric pasionant, o poveste despre Italia din anii cea au urmat traumei celui de al Doilea Razboi Mondial si Londra de la inceputul anilor ‘70, legate prin amintirea unei misterioase crime si felul in care avea sa ii schimbe mai tarziu viata Albei. Roman semnat de o autoare prolifica si de succes, aceasta calatorie va aduce in fata cititorului doua epoci distincte, pline de farmec si miraculos de vii, dar si felul in care intr-o epoca tumultoasa mama Albei, o enigma chiar si pentru ea, avea sa se regaseasca in centrul unei povesti complicate. Care a fost motivul pentru care a avut loc crima intr-un frumos si decadent palazzo? Ce legaturi avea mama Albei cu toata povestea? Oare Alba va trebui sa revina in locurile unde a trait mama ei pentru a o intelege cu adevarat si, daca o va face, va putea sa se rupa de un trecut ce ameninta sa o schimbe pentru totdeauna?
10. David Sedaris – Calypso, editura Publica
Cei familiarizati deja cu umorul aparte marca David Sedaris vor regasi in paginile acestei carti hazul cu iz mizantropic, analiza suprinzatoare, ochiul pregatit sa vada ce este ridicol, gresit sau absurd in jur, curajul de a privi si a prezenta marile provocari nu doar din jurul tau, dar si din adancul mintii tale. O carte amuzanta, o carte de vacanta cu totul diferita de altele si o lunga confesiune in care temele principale sunt constientizarea varstei mijlocii si mai ales amenintarea mortii, este cartea in care umorul este uneori negru, sumbru, deloc machiat si aranjat pentru a fi acceptabil marelui public, o colectie de povestiri care starnesc rasul daca te recunosti in felul de a vedea lumea al lui Sedaris, o carte ce uneori va surprinde nu doar prin finetea si ineditul analizei, cat prin afectiunea si chiar tandretea pentru frumusetea fragila a existentei. Pe care uneori este recomandat sa o iei in ras pentru a o putea suporta mai usor.