In noua campanie a postului Realitatea TV, "Zece pentru Romania", lista scriitorilor autohtoni desemnati drept cei mai buni in momentul de fata in literatura cuprinde nu zece, ci 12 nume.
Ana Blandiana, Andrei Plesu, Augustin Buzura, D.R. Popescu, Gabriel Liiceanu, Gheorghe Craciun, Horia Garbea, Horia-Roman Patapievici, Matei Visniec, Mircea Cartarescu, Nicolae Breban, Nicolae Manolescu au fost alesi, prin sondaj, de colegii lor de breasla.
Acestia, in numar de 202, au raspuns chestionarului care le solicita sa-i numeasca pe cei mai buni trei scriitori romani ai momentului si sa precizeze trei criterii dupa care apreciaza un autor bun. Lista finala cuprinde 12 nume pentru ca trei dintre scriitorii alesi au primit un numar egal de voturi.
Alesii sunt contestati
Realitatea TV explica noua campanie ca pe un "prim pas in directia promovarii elitelor culturale si profesionale, in dauna manelistilor, a starletelor". Aceasta intentie declarata motiveaza si faptul ca acum raspund intai specialistii, si publicul va vota doar in a doua etapa pentru cei de pe lista propusa de acestia.
Despre relevanta listei si a criteriilor alese de colegii lor, prozatorii Radu Cosasu si George Balaita, poetii Nora Iuga si Florin Iaru, tanarul eseist Radu Pavel Gheo si criticul literar Dan C. Mihailescu apreciaza ca e discutabila.
Desi Cosasu considera ca "selectia e naturala, buna", Iaru contesta chiar calitatea de scriitori a catorva dintre finalisti. "Cu parere de rau, Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Nicolae Manolescu nu sunt scriitori. Ei sunt eseisti-filosofi care scriu intr-o frumoasa si corecta limba romana", explica Florin Iaru.
Criteriul notorietatii
Poeta Nora Iuga se intreaba cine au fost cei solicitati sa participe la sondaj, din moment ce nu stie ca vreunul dintre colegii scriitori sa fi vorbit despre asta. Dintre primele cinci criterii: sa fie talentat (votat de 30% dintre participanti), sa fie cunoscut/citit (19%), sa aiba o cultura bogata (15%), valoarea operei (14%) si sa fie actual/ancorat in realitate (12%), nu toate se sustin, in opinia poetei. Nora Iuga considera ca, dintre primele cinci, n-ar fi trebuit sa lipseasca originalitatea.
Sensibili la mediatizare, scriitorii si-au ales reprezentantii dintre cei mai vizibili in viata publica. "Inconstient, primul criteriu a fost notorietatea. Toti cei 12 au talent de persoana publica, iar asta pare sa conteze mai mult. Nu inseamna insa ca ei sunt si cei mai cititi", crede Radu Pavel Gheo.
Atunci cand prestatia lor publica ia ochii spectatorilor, dar si a colegilor, acestia ajung mai greu sa-i si citeasca. Desi alege talentul drept criteriu, Balaita il respinge pe cel al prestatiei publice: "Nu cred ca scriitorii sunt, cum scrie la gazeta, "lideri de opinie si formatori ai mentalitatii".
Este, involuntar sau nu, un cliseu proletcultist. Amintesc un slogan scos din evanghelia lui Stalin: "Scriitorii sunt ingineri ai sufletului omenesc"". Imaginii scriitorului ca persoana publica, Balaita i-o opune pe cea a creatorului "capabil sa impuna fictiune convingatoare".
Plus si minus
Marii absenti si marile sanse
Printre absentii din lista Realitatii se numara prozatoarea Gabriela Adamesteanu care "e cel putin la fel de buna ca Breban si Buzura", in opinia lui Radu Pavel Gheo. Dan C. Mihailescu si Nora Iuga apreciaza ca Stefan Agopian n-ar fi trebuit sa lipseasca din selectie. Iaru ii numeste printre marii absenti si pe Emil Brumaru, si Radu Cosasu, iar George Balaita, pe Cimpoiesu si pe Manea.
Nora Iuga se declara "revoltata" ca lipsesc poetele Ileana Malancioiu si Angela Marinescu. Criticii considera ca votul publicului ii va alege pe cei mai mediatizati (Plesu sau Patapievici) sau pe cei cunoscuti de mai multa vreme de cititori (Blandiana sau Breban).
Catalina George