Casa Enescu din Mihaileni: Pro Patromonio continua
campania de sustinere a proiectului
Fundatia Pro Patrimonio organizeaza o expozitie dedicata proiectului Casa Enescu din Mihaileni cu prilejul recitalului extraordinar sustinut de Ilinca Dumitrescu (pian) si Sherban Lupu (vioara), marti, 11 noiembrie, incepand cu ora 19, in Sala Mare a Ateneului Roman. Evenimentul este organizat de Filarmonica „George Enescu”, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Ordinul Arhitectilor din Romania. in cadrul acestuia, participantii au ocazia sa sustina restaurarea casei si infiintarea unui centru educational muzical.
Construita de bunicii din partea mamei ai compozitorului roman (se presupune ca in perioada 1775-1830), casa din Mihaileni (jud. Botosani) a fost clasata in regim de urgenta ca monument istoric la finele lunii octombrie, in urma actiunilor Societatii Internationale „George Enescu" din Viena.
De asemenea, in iunie 2014, Ordinul Arhitectilor din Romania, prin filialele Bucuresti si Nord-Est, alaturi de Fundatia Pro Patrimonio, au initiat o interventie de urgenta pentru protejarea casei, realizata cu sprijinul autoritatilor si al comunitatii locale. in continuare, se urmareste valorificarea potentialului memorial al imobilului si transformarea acestuia intr-un centru educational muzical, iar bugetul necesar pentru restaurarea casei este de aproximativ 30.000 Euro.
Expozitia dedicata proiectului va putea fi vazuta in rotonda Ateneului, in pauza recitalului din 11 noiembrie, cand maestrul Sherban Lupu va lansa ultimele doua volume din seria „George Enescu - lucrari inedite”. Cu acest prilej se vor putea face donatii pentru sustinerea proiectului, fiind posibila si inscrierea in organizatie. Contributiile anuale ale membrilor (50 lei / membru, 250 lei / familie sau companie) urmeaza sa fie directionate tot spre acest proiect.
Biletele se pot cumpara la casa de bilete a Filarmonicii „George Enescu” si online http://www.fge.org.ro/ro.html.
Fundatia Pro Patrimonio este o organizatie neguvernamentala nonprofit internationala, cu filiale in Marea Britanie si Franta, infiintata in anul 2000 de arhitectul serban Cantacuzino. Principalele obiective sunt salvarea, conservarea si restaurarea patrimoniului construit, sustinerea lobby-ului pentru protejarea acestuia, sprijinirea restaurarii si valorificarii sustenabile a cladirilor si siturilor istorice, promovarea mestesugurilor si tehnicilor traditionale din constructii. Prin proiectele si activitatile sale, Fundatia Pro Patrimonio sustine ideea ca patrimoniul este responsabilitatea fiecarui cetatean si constituie un element formator al identitatii sociale. In prezent, Fundatia are peste 100 de voluntari, in special tineri, care se implica in proiectele destinate salvarii patrimoniului, educatiei si constientizarii importantei sale.
Comunicat de presa