27 octombrie 2010, Ateneul Roman, Bucuresti
Canta liber. Se imbraca lejer. Evita conventiile. Lupta pentru frumos, dar nu tine sa fie pe placul tuturor. Mischa Maisky, unul dintre cei mai excentrici violoncelisti ai lumii, devine cavaler al frumosului in cadrul Cruciadei Culturii. Pe 27 octombrie, artistul revine la Bucuresti intr-un concert unic alaturi de fiica sa, Lily Maisky. Violoncelul si pianul, melancolia si visarea se vor intalni la Ateneul Roman intr-o interpretare exceptionala.
La 17 ani Mischa Maisky castiga prima sa competitie de violoncel, la Leningrad. Au urmat numeroase alte premii, culminand cu debutul sau la Carnegie Hall (New York), alaturi de Orchestra Simfonica din Pittsburg. In urma concertului, un admirator i-a oferit un violoncel din secolul al XVIII-lea, instrument la care canta si in prezent.
Muzician de talie mondiala, Mischa Maiksy este invitatul regulat al celor mai prestigioase festivaluri internationale. Supranumit un Paganini al violoncelului, sustine anual concerte alaturi de orchestre si filarmonici din Viena, Berlin, Londra, Israel, Paris, New York sau Tokyo.
A interpretat, de asemenea, in compania unor mari nume precum Martha Argerich, Leonard Bernstein, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim si Giuseppe Sinopoli.
Nascut in Letonia, educat in Rusia, repatriat in Israel, Mischa Maisky se considera un cetatean al lumii: "Cant la un violoncel italian, cu arcuri franceze si germane, corzi din Austria si Germania. Fiica mea a fost nascuta in Franta, fiul meu cel mare in Belgia, cel mijlociu in Italia si cel mai tanar in Elvetia. Conduc o masina japoneza, port un ceas elvetian, un lantisor indian si ma simt acasa oriunde oamenii apreciaza muzica clasica".
Pe 27 octombrie gazda sa va fi Ateneul Roman, unde va intepreta alaturi de fiica sa lucrari de Beethoven, Schumann, Debussy, Granados, Albeniz, Cassado si Manuel de Falla. Biletele pentru recital se gasesc online pe eventim.ro, in librariile Humanitas si in retelele de magazine Germanos, Vodafone si Orange.
Recitalul Mischa Maiksy se desfasoara in cadrul Cruciadei Culturii, miscare initiata la inceputul anului 2010 de Agentia de Vise si Fundatia artEST cu scopul de a scoate la lumina repere veritabile si de a aduce la un loc oameni de cultura cu idei si viziuni comune.
Agentia de Vise