Razvan Radulescu, romancier si scenarist roman, s-a nascut pe 23 octombrie 1969 la Bucuresti. Este absolvent al Facultatii de Litere si al Academiei de Muzica din Bucuresti. A fost membru al cenaclului "Universitas" condus de Mircea Martin, iar in perioada 1991-1994 a fost lider de opinie al cenaclului "Central" si apoi al cenaclului "Litere" condus de Mircea Cartarescu.
Razvan Radulescu a debutat literar in 1995 cu nuvela Inchipuita existenţa a lui Raul Rizoiu, cuprinsa in volumul colectiv Tablou de familie, semnat impreuna cu Mihai Ignat, Sorin Ghergut, T. O. Bobe, Svetlana Carstean si Cezar Paul-Badescu. Primul volum semnat doar de Razvan Radulescu apare in 2006. Intitulat Viata si faptele lui Ilie Cazan, romanul a fost distins cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor.
Un an mai tarziu apare si cel de-al doilea roman, Teodosie cel mic, care a fost foarte bine primit de critici. Si pentru acest roman autorul a fost recompensat, a primit in 2010 Premiul pentru Literatura al Uniunii Europene. Numele scriitorului este astazi mult mai cunoscut datorita scenariilor de film decat datorita operelor literare. Pe langa faptul ca este un bun prozator, Razvan Radulescu este si un bun scenarist.
Scenariile unor filme de succes precum Marfa si banii, Niki Ardelean, colonel in rezerva, Moartea domnului Lazarescu si Hartia va fi albastra poarta semnatura sa. In afara de scenarii de film si romane, Razvan Radulescu a scris si eseuri. A colaborat cu diferite publicatii, precum Dilema, 22, Cotidianul, Time Out, si a fost director artistic al revistei Elle Romania.
In anul 2009 a debutat si ca regizor de film, cu Felicia inainte de toate, regizat impreuna cu Melissa de Raaf. Filmul a castigat mentiunea speciala a juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur. Alte filme regizate de Razvan Radulescu: documentarul Ciao Bambina (2008), scurt metrajul Networking Friday (2007), lung metrajul Liliana cauta armonia (2012).
Iunie 2014
A.I.
editor artline.ro